Ontbijtbabbel met kersverse musicalster Geena Lisa: “Ik ben misschien wel gelukkiger in de rol die ik nu heb”

Over exact twee weken wordt het musicalseizoen pas echt goed op gang getrapt met de première van ‘The Sound of Music’. Na twee keer uitstel is het nu dus eindelijk zover voor regisseur Stany Crets en hoofdrolspelers Ianthe Tavernier, Koen Van Impe, Peter Thyssen en Geena Lisa, die haar musicaldebuut viert.

Het zonnetje schijnt in Wommelgem, waar ik met zangeres en voormalig Eén-omroepster Geena Lisa heb afgesproken voor onze Ontbijtbabbel. En ook Geena straalt. Dat heeft niet alleen te maken met haar nakende musicaldebuut, maar ook met de komst van een nieuw hondje dat bij de sympathieke zangeres een gouden mandje krijgt.

Laat ons bij je musicaldebuut beginnen. Eindelijk!

“Oef! Derde keer goede keer. Nu kan het niet meer mislopen, we kunnen er eindelijk volop tegenaan. Oorspronkelijk stond deze musical gepland voor december 2020, maar de repetities daarvoor zijn zelfs nooit opgestart. Daarna is het nog een keer misgelopen. Ik keek er telkens enorm naar uit. Het was zo’n snoepje dat voor mijn neus werd gehouden, en toch kreeg ik het niet. Of dat demotiverend werkt? Dat nog net niet, maar ik bleef wel op mijn honger zitten. Gelukkig had ik nog veel ander werk naast deze musical, maar voor bepaalde collega’s was het uitstel best heftig. Je blokkeert je agenda voor een bepaalde tijd, en als zo’n opdracht dan wegvalt, is het vaak niet zo evident om zo’n gat op te vullen. Dat dubbele uitstel heeft toch voor wat kleine drama’s en menselijk leed gezorgd.”

Hoe spannend is het nu in de aanloop naar de première?

“Ik voel een gezonde spanning. Een paar weken geleden hadden we een testcase voor een beperkt publiek en dat was toch pittig. Uiteraard heb ik heel wat podiumervaring, maar niet in dit segment. Gelukkig worden we goed omringd en ondersteund. Bovendien hou ik enorm van het podium en van musical. Dus ik heb er vooral heel veel zin in. Ik ben heel dankbaar dat ik in zo’n klassieker mijn debuut mag maken. The Sound of Music is wereldberoemd. Ik ben zelf ook een enorme fan. Als je zo’n show dan mag repeteren, als je voor de eerste keer naar zo’n schouwburg mag, als je de kledij en het kapsel ziet en je personage vormt ziet krijgen, dan is dat waanzinnig leuk.”

In de spotlights staan zijn nooit een drijfveer geweest. Daar haal ik mijn energie niet uit

Hoe voelt het om opnieuw in de spotlights te staan? Je verdween in 2015 van het tv-scherm.

“Die spotlights zijn nooit een drijfveer geweest. Daar haal ik mijn energie niet uit. Ik hecht daar eigenlijk ook geen waarde aan. Het is heel de beleving van die musical die voor mij belangrijk is. Bovendien ben ik zeer gelukkig met mijn professionele bezigheden. Zelfs al voor ik van het scherm verdween als omroepster, was ik bezig met mijn toekomst. Ik wilde een meer mensgerichte job, waarin ik rond welzijn en wellbeing kon werken. Vandaag ben ik daar fulltime mee bezig. Bij de VRT leid ik de VRT Academy, waar ik jonge schermgezichten coach. Ik ben misschien wel gelukkiger in de rol die ik nu heb, net omdat ik meer impact heb op mensen. Op hun welzijn, mentale fitheid en veerkracht. En ik krijg daar heel veel voor terug. Jong tv-talent krijgt met veel meer te maken dan ik ooit heb meegemaakt. In mijn tijd was het veel veiliger, nu is het – door al die sociale media – veel uitdagender. Jonge schermgezichten staan nu onder veel meer druk.”

Ik las dat je wel moeite hebt gehad met de stempel van omroepster.

“Dat is ook zo. Als je plots een andere wereld instapt, dan neem je een bepaald imago of label mee. Sommigen kunnen daardoor kijken, anderen lopen daarop vast. Ik heb wel wat tijd nodig gehad om me te bewijzen als welzijnscoach. Vandaag speelt dat gelukkig minder een rol.”

Je komt misschien wat minder op tv, maar op het podium ben je nog geregeld te zien.

“Klopt. Ik treed nog vaak op. Samen met Andrea Croonenberghs en Sam Verhoeven ben ik bezig aan de Houden Van -tour. We zingen bekende Nederlandstalige meezingers en vrolijke liedjes uit de oude doos. Tijdens corona heb ik die optredens enorm gemist. Ik sta al sinds mijn twaalfde op het podium en plots moest ik het zonder doen. Daardoor ben ik heel erg gaan beseffen dat ik hier ook in moet blijven investeren. Want dit is wie ik ben. Ik zal blijven zingen tot ik bejaard ben, dat is een basisbehoefte.”

‘The Sound of Music’, van 31 maart tot 18 april in Stadsschouwburg Antwerpen en vanaf 22 april in Trixxo Theater Hasselt. Info en tickets: www.deepbridge.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier