Ontbijtbabbel met zangeres Margriet Hermans: “Kan ik nog meer wensen dan wat me nu overkomt?”

Morgenavond start op VTM een gloednieuw seizoen van ‘Liefde voor Muziek’. Een opvallende naam in die reeks is Margriet Hermans, die de laatste jaren meer bekendheid geniet als mediafiguur dan als zangeres. “Het is ondertussen 18 jaar geleden dat ik een album uitbracht. Maar binnenkort komt er opnieuw eentje aan. Noem het gerust een revival van mezelf.”

Margriet Hermans straalt en ze heeft daar alle reden toe. Vanaf morgen is ze te bewonderen in Liefde voor Muziek , naast kleppers als Pat en Loredana van 2 Fabiola, Koen Buyse, Ozark Henry, CAMILLE, Suzan & Freek en Davina Michelle. Bovendien werkt ze volop aan een nieuw album en is ze van zinnens om zich weer als zangeres te laten gelden. “Vorig jaar merkte mijn dochter op een gegeven moment op dat mijn stem nog goed was, en dat het misschien wel weer eens tijd was daar iets mee te doen. Niet veel later kreeg ik een uitnodiging voor dit nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek . Om eerlijk te zijn, had ik niet gedacht dat dit er nog van zou komen, zo op mijn leeftijd (68).”

Zo’n deelname aan ‘Liefde voor Muziek’ is zeer vaak de kickstart van een drukke periode en een piekende populariteit.

“Klopt. Ik weet nog wat het deed voor de carrière van Dana Winner destijds. Dit programma brengt echte pareltjes voort, al gebeurt dat natuurlijk niet vanzelf. Het was een enorme opdracht om de teksten van alle artiesten – behalve die van Suzan & Freek – in het Nederlands te vertalen. Ik heb dat allemaal zelf gedaan. Maar dat is nogal een opdracht. Je moet eerst heel het repertoire beluisteren, dan een selectie maken, vertalen en dat dan naar je hand zetten. Daar ben ik toch de hele zomer mee bezig geweest. Zeker de muziek van Zornik vond ik niet zo eenvoudig. Ik ben nu eenmaal geen hardrocker. Ik wist gewoon niet hoe ik die muziek moest interpreteren. Maar ik kan toch zeggen dat ik daar voor een grote verrassing heb gezorgd. Ik vond het trouwens wel heel fijn om al dat muzikaal talent te ontdekken.”

Ik ben echt heel dankbaar voor dit leven

Dat vonden zij misschien ook van jou. Misschien beseften ze niet eens dat jij ooit een zeer populaire zangeres was.

“Dat is ook zo. De jonge mensen kennen mij als Margriet Hermans, die af en toe eens in de jury zit van De Slimste Mens ter Wereld , of ergens anders op tv opduikt. Ze weten niet wat ik zong, en dat kan ik hen niet kwalijk nemen. Het is ondertussen al 18 jaar geleden dat ik nog een cd uitbracht. Achteraf was ik trouwens wel heel tevreden dat geen van de deelnemers ‘Alle mooie mannen zijn zo lelijk’ had gecoverd. Of ik een hekel heb aan dat nummer? Dat is wat te sterk uitgedrukt, maar het was toen meer een gimmick. Ik heb het te vaak gezongen.”

Je bent net 68 geworden en plots heb je weer een platendeal. Mag ik dit een zeer opmerkelijke en succesvolle carrière noemen?

“Ik was aangenaam verrast toen ik dat telefoontje van Universal kreeg. We zijn nu volop bezig met die nieuwe cd ‘Spiegelbeeld’, die op 27 mei uitkomt. Maar ik ben vooral heel blij dat ik weer kan gaan zingen. Het is zonde om niks meer te doen met de stem die ik nog heb. En hopelijk ben ik nu weer voor een aantal jaar vertrokken. Ik ga in ieder geval een druk jaar tegemoet, maar ik vind het superplezant. Ik voel me als The Rolling Stones, alleen zijn die nog veel ouder (lacht). Kan ik nog meer wensen dan wat me nu overkomt? Opnieuw met de band op veel Vlaamse podia mogen spelen. Ik ben echt heel dankbaar voor dit leven. Ik heb nooit een nine-to-five job gehad, ik heb geleefd met ups en downs en heb mezelf regelmatig heruitgevonden. Dat is me aardig gelukt tot nu toe. Hoewel ik niet een heel nostalgisch persoon ben, blik ik toch met veel dankbaarheid terug op al die fantastische jaren. Maar ik hou nog steeds van uitdagingen, en dit wordt een jaar vol uitdagingen.”

Zien we je op de revival van Tien Om Te Zien dit jaar?

“Ik hoop het! Ik heb daar vroeger wel vaker gestaan, ook al was ik destijds een VRT-gezicht. Dat was niet zo evident toen. Maar ik hoop dat ze me uitnodigen komende zomer. Het zal misschien wat afhangen van het succes van mijn liedjes in Liefde voor Muziek .”

‘Liefde voor Muziek’, elke maandagavond om 20.40 uur bij VTM.

Ideale zondag

“Mijn ideale zondag begint met lekkere pistolets en een uitgebreid ontbijt. Als ik niet moet optreden op een zondag, is het ‘dolce far niente’. Als het goed weer is, maak ik meestal een wandeling. En ik kook graag uitgebreid op zondag, vaak een gerecht dat lang nodig heeft om te garen. Thaise kip of een lamsgerecht. Daar kan ik enorm van genieten. Zondagavond is bij ons thuis een tv-avond. Eigenlijk kijken we maar weinig televisie, behalve op zondag. Ik ben een grote fan van Michael Palin, die nu elke zondag te zien is op Canvas. Gevolgd door een interessante documentaire over Caesar.”

Zus in Amerika

“Mijn zus woont al vijftig jaar in Amerika, maar op 21 april komt ze eindelijk nog eens naar België en dan kunnen we samen een uitzending van Liefde voor Muziek bekijken. Ik ben zo benieuwd naar hoe dat gaat zijn, want ze heeft mij nog nooit ‘live’ op tv gezien. Ze moest mijn programma’s altijd via internet bekijken, maar ook dat was vaak lastig, omdat zaken als VRT NU en VTM Go enkel binnen Europa te bekijken zijn. Het wordt dus heel leuk, want mijn zus is mijn allergrootste fan.”

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier