Ontbijtbabbel met Siska Schoeters en Zita Wauters: “Ik merk dat Zomerhit enorm leeft onder Vlaamse artiesten”

Gisteren gaven Siska Schoeters en Niels Destadsbader het startschot van een nieuwe, veelbelovende Zomerhit-reeks. De twee sympathieke presentatoren kregen daarbij de hulp van opkomend talent Zita Wauters (dochter van Koen Wauters en Valerie De Booser), die het online luik voor haar rekening neemt.

Zomerhit 2023 is een heuse jubileumeditie. De legendarische wedstrijd werd exact vijftig jaar geleden voor het eerst georganiseerd, met de Keizer van het Vlaamse lied, Will Tura, als winnaar. Wie dit jaar de Zomerhit wint, komen we pas op 19 augustus te weten. Maar dat zowel het Radio2-programma als de zes VRT1- en VRT MAX-uitzendingen een groot succes worden, lijkt nu al vast te staan.

Siska, jij presenteert Zomerhit al voor het vijfde jaar op rij. Staan de zenuwen hiervoor elk jaar strak gespannen?

Siska: “Ik word er nog steeds wel warm van, ja. Het is telkens met een blij kloppend hartje dat ik hieraan begin. En tuurlijk is dat nog steeds spannend. Het is een grote productie waar heel veel mensen maanden op voorhand keihard aan werken. Als presentatrice heb je dan een bepaalde verantwoordelijkheid om dat zo goed mogelijk te vertalen naar het publiek. Maar het feit dat ik hier opnieuw mag staan, wil zeggen dat ik het vorige keer toch niet zo slecht heb gedaan.”

Zita, voor jou is dit de eerste keer. Ga jij niet ten onder aan de zenuwen?

Zita: “Dat valt wel mee, al voel ik wel de kriebels in mijn buik. Maar ik moet natuurlijk niet voor zo’n groot publiek staan. Ik neem het online luik voor mijn rekening, met heel wat spontane babbeltjes achter de schermen. Dat is echt iets voor mij, en dus niet iets waar ik veel stress voor heb. Ik vind het vooral enorm leuk om te doen.”

Bereiden jullie je op een bepaalde manier voor?

Siska: “Het klinkt misschien wat schraal, maar ik ben gestopt met drinken. Of toch in de aanloop naar een tv-show. Niet dat ik ervoor zo’n zatlap was, maar tijdens zo’n reeks shows streef ik naar nuchterheid. Ik slaap dan beter, waardoor ik me ook beter en frisser voel. Vorig jaar heb ik dat trouwens ook zo gedaan. Ik zorg dat ik alles op orde heb, zelfs mijn huishouden. Een ordelijk huis zorgt ook voor een ordelijk hoofd. Als alleenstaande moeder is dat telkens een zotte puzzel om te leggen, maar ik heb alles momenteel prima geregeld.”

Zita, was jij verrast dat je gevraagd werd voor Zomerhit?

Zita: “Zeker, het is namelijk ook de eerste keer dat ik iets doe voor VRT1. Ik heb eerder wel al voor Ketnet gewerkt, maar nog nooit voor VRT1. Geweldig dat ik die kans nu krijg. Ik heb er de laatste weken enorm hard naar uitgekeken.”

Je vader zit dit jaar helaas niet bij de kanshebbers. Zou dat niet raar zijn geweest om hem backstage te interviewen?

Zita: “Goh, nee. Dat zou ik niet zo raar vinden. Het zou eerder vanzelfsprekend aanvoelen, net zoals ik iets aan hem zou vragen in de keuken. Gewoon, heel chill.”

Siska: “Het zou toch helemaal niet zo raar zijn dat Koen Wauters daar zou rondlopen of optreden. Dat zou eerder logisch zijn.”

Zomerhit 2022 trok elke week meer dan 700.000 kijkers. Hebben jullie het gevoel dat de wedstrijd meer dan ooit leeft, ook onder artiesten?

Siska: “Absoluut. Ik merkte recent nog op Rock Werchter hoe hard Zomerhit leeft. Ik zag dat Bazart een nieuw limited edition bandshirt had uitgebracht, met daarop enkele opvallende data van hun zomertour. Daar stond op: 19 augustus, Zomerhit ophalen. Het feit dat ze zoiets op een T-shirt laten printen, wil toch zeggen dat ook Bazart belang hecht aan die Zomerhit. Wat ik alleen maar kan toejuichen. We hebben een hippe, jonge generatie mee in ons concept, wat een goed teken is voor de komende jaren. Daar zijn we op relatief korte tijd in geslaagd.”

Zita, is dit voor jou de start van een lange carrière in de showbizz? Hoe zie jij de toekomst voor je?

Zita: “Ik vind het nu vooral belangrijk om te doen wat ik leuk vind. Go with the flow, zeg maar. En na Zomerhit zien we wel weer. Ik wil niet te veel vooruitplannen, ik wil vooral genieten van het moment. Ik laat met andere woorden alles op me afkomen. Ik ben ook net klaar met de middelbare school en voel dat de wereld nu voor me opengaat. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

Siska, de vorige winnaar van Zomerhit – Margriet Hermans – liet zich een paar weken geleden in Terzake nogal negatief uit over Radio2. Ze had het over de senioren die in de steek worden gelaten. Wat vind jij daarvan?

Siska: “Ik denk dat het niet slim van mij zou zijn om daar in de krant op te reageren. Ik hoop haar te zien op Zomerhit, zodat we daar even over kunnen babbelen en ik haar succes kan wensen met haar nieuwe single. Zij mag uiteraard vinden van Radio2 wat ze wil. Maar als je tips hebt om iets te verbeteren, denk ik dat er betere kanalen zijn om die kenbaar te maken.”

Zomerhit 2023, elke zaterdagavond om 20.45 uur op VRT1 en Radio2.

Siska: “Ik heb recent iets nieuws ontdekt bij de bakker: een croissant, opengesneden en volgespoten met crème fraîche, met daarop verse stukjes aardbei. Holy shit, dat is lekker! Zo begint mijn ideale zondag. Ik haal dan meteen ook brood voor de rest van de week, dat ik thuis invries, zodat ik me een goede moeder kan voelen. En verder hoeft er op zondag niet te veel te gebeuren. In de namiddag naar vrienden die ook kinderen hebben, om samen te eten. Of een fietstochtje met mijn kinderen, daar kan ik ook heel gelukkig van worden.”

Zita: “Op een ideale zondag slaap ik uit, om daarna in de zetel te chillen. Ik vind het ook altijd tof om met vrienden af te spreken. Verder is zondag bij ons frietjesdag. Wil je mijn bestelling weten op een ideale zondag? Een minifrietje met satékruiden en joppiesaus, mozzarellasticks en een hamburger met Bicky-ajuintjes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier