Onze fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet maakt ons wegwijs in de wereld van de omega-vetzuren: Heb jij een tekort aan omega 3 vetzuren?

Omega 3, omega 6, omega 9 … geraak jij er nog wijs uit? Wel, je omega 3-vetzuren zijn sterke ontstekingsremmers en ondersteunen de gezondheid van je huid, jouw ogen, je brein en je immuunsysteem. Ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken.

Omega 3 kan je ook nog eens indelen in drie vormen:

EPA: dit zorgt voor een gezonde bloeddruk en goede werking van je hart

DHA: zorgt voor je hersenen en je ogen + ook bovengenoemde eigenschappen van EPA

ALA: balans van normale cholesterolgehalte in je bloed

Hoe merk je dat je een tekort hebt in je lichaam?

Dat is net het moeilijke, de signalen zijn niet altijd snel te detecteren. De belangrijkste oorzaak van een omega 3-tekort is onvoldoende opname uit je voeding. Dit kan doordat je niet voldoende vette vis eet of door een te hoge inname van omega 6-vetzuren, zoals in zonnebloemolie, maïsolie, maar ook in sterk bewerkte producten zoals chips, koek en snoep. Probeer ook margarine en gefrituurde producten te vermijden.

 

Dun, breekbaar haar.

Depressie, je minder goed voelen in je vel.

Droge ogen, omega speelt een belangrijke rol bij het vochtig houden van je ogen en ook bij de productie van je traanvocht.

Vermoeidheid.

Pijnlijke en stijve gewrichten die leiden tot ontstekingen.

Droge huid, uitslag en eczeem, omega 3-vetzuren versterken je huid en beschermen deze tegen schadelijke stoffen.

Moeite met concentreren, een tekort kan ook stress in de hand werken. Of gewoon een algemeen gevoel van neerslachtigheid.

Houdt je bloeddruk in evenwicht.

Waar vind je omega 3 in je voeding?

EPA en DHA vind je vooral terug in dierlijke producten zoals haring, makreel, zalm en sardines.

ALA vind je vooral in plantaardige producten en oliën zoals lijnzaadolie, walnoten en lijnzaad.

Maar ook groene groenten, perilla-olie (uit bruine zaden), chiazaad, hennepzaad en sojabonen kunnen dit verder aanvullen.

Het beste is dat je van alle drie deze vormen voldoende binnenkrijgt. Zo krijg je een mooiere balans tussen je omega 6 en omega 3-vetzuren. Als je veganist bent of geen visliefhebber bent, dan kan je ook voor een supplement gaan.

Krachtige ontstekingsremmers

Meestal hebben wij door onze westerse voeding een disbalans in onze omega 3 en omega 6.

We hebben te veel omega 6 ten opzichte van omega 3 en daardoor krijgt ons lichaam ontstekingen. De ideale verhouding zou zijn 4:1, dus een beetje meer omega 6 maar de verhoudingen zijn soms 20:1.

Omega 6 bevordert dus de ontstekingen, dat is op zichzelf goed, want ontstekingen zijn een normale reactie van je lichaam bij schade. Helaas, te veel ontstekingen worden chronisch en dan komen onze moderne ziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes,… de kop opsteken.

De tegenhangers van omega 6 zijn omega 3 en 9. Olijfolie, avocado’s en hazelnoten zijn bronnen van omega 9. Deze in combinatie dus met groenten zijn krachtige ontstekingsremmers.

Let er wel op dat vetten nooit volledig uit omega 3, 6 of 9 kunnen bestaan. Het is altijd een mix van deze drie vormen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier