Neutrale kastenwanden hebben afgedaan. Onze keukens mogen weer warmte uitstralen. (foto Getty)

Onze interieurexpert Bart Appeltans over de keukentrends voor 2024: “De keuken is dé eyecatcher”

Anno 2024 is de keuken bij uitstek het meest belangrijke meubelstuk in onze woning. Belangrijker dan de zithoek, de badkamer of de eetkamer! De keuken is voor ons allen dé prioritaire ruimte geworden die niet alleen super functioneel moet zijn, maar simpelweg dé eyecatcher van ons huis is geworden. Vergeet onopvallende neutrale kastenwanden en zeg welkom aan hét pronkstuk van je huis. Ik verklap jullie graag de opvallendste trends voor het komende jaar!

1. Een warme aardse uitstraling is erg populair. Daarom is hout hét materiaal bij uitstek om je fronten in te voorzien. En dat moet niet per se een lichte eikenkleur zijn. Ook donker gebeitst eikenhout, gerookte eik of walnoten hout geven een warme natuurlijke vibe. Ook fronten gemaakt met extra ruwe planken zijn erg in trek.

2. De mortex en kalkverven zijn niet meer weg te denken uit hedendaagse interieurs. Ook in keukendesign zie je deze bewerking steeds vaker. Volledige kastenwanden afgewerkt met mortex zijn erg in trek. Ook tabletten en spatwanden worden er in gemaakt. Zorg wel zeker voor een erg kwalitatieve uitvoering. Tabletten en spatwanden in deze afwerking kunnen erg delicaat zijn als ze niet perfect gezet zijn!

3. Een hippe toaster, air-fryer of fruit juicer? Het hoort in een hedendaagse keuken. En we willen er ruimte voor hebben. Open nissen voor al deze toestellen zijn een trend, al dan niet met inschuifdeuren die ervoor zorgen dat je alles netjes uit het zicht kan houden wanneer je dat wil.

4. Originele zitplekken winnen aan populariteit. Een mooie ingewerkte zitbank met een ontbijthoek, een lowdining gestoffeerde bank tegen de voorzijde van je eiland, of een echte bartoog. Het kan allemaal. We denken verder dan een losse tafel met stoelen en proberen een custom made zithoekje aan de keuken te creëren.

“Het bareffect – mét wijnfrigo – is erg in trek”

5. Een barkast met mooie glazen of flessen of een transparante vitrinekast met licht erin en knap servies erachter zien we steeds vaker terugkomen als decoratief accent. Dergelijke displaykasten geven je keuken een chique look en feel. Het is ook een extra sfeerelement ’s avonds.

6. Het bareffect is trouwens erg in trek. Daarom zien we ook dat wijnfrigo’s meer en meer hun weg vinden in keukendesigns. Een mooie, strakke, ingebouwde wijnfrigo met een front uit zwart getint glas kan ingewerkt worden in je keukeneiland of in je kastenwand.

7. De mogelijkheden in keukentoestellen worden alsmaar groter. Combitoestellen combineren zowat alles wat je maar wil en zijn ook steeds vaker in meerdere afmetingen te verkrijgen. Ook de dampkap ingebouwd in je kookplaat is stilaan bij ieder merk te verkrijgen. Het design van je keuken krijgt daardoor heel wat meer mogelijkheden.

8. Mooie stijlvolle grepen zijn opnieuw een veelgekozen alternatief, naast greeploze keukens. Een opvallende messing of bronzen greep is erg decoratief en geeft je keuken een uitgesproken look.

9. De keuken is een echte leefruimte geworden. Ook hier mogen dus decoratieve behangpapieren, mooie gordijnen, nissen voor decoratie en andere aankleding niet ontbreken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier