Onze woonexpert Bart Appeltans over de opvallendste woontrend van dit najaar: kleur, kleur en nog eens kleur!

Overal zie je het in het straatbeeld. Van de mode, over de vormgeving van magazines en reclame tot inrichtingen van horeca of winkels,… Kleur wordt opnieuw massaal gebruikt. En vaak zelfs op een heel kunstzinnige aparte manier. Combinaties die voor velen niet-alledaags zijn, uitgesproken kleuren in geometrische patronen en motieven, en colourblocking zijn erg in trek. Goesting om zelf te experimenteren? Ik geef je graag wat inspiratie.

Kleur is helemaal in. Ook op internationale beurzen zagen we vele grote designmerken afstappen van hun ton-sur-ton-kleurenpalletten en zien we veel kleur als accent terugkomen. Toch is het voor heel wat mensen niet eenvoudig om te kiezen hoe je kleur kan toevoegen in je interieur. Enerzijds houden we van de levendigheid, frisheid en speelsheid die kleur kan creëren. Anderzijds vinden we kleur vaak niet rustgevend genoeg, te trendgebonden en moeilijk te combineren. In een bestaand interieur heb je bovendien al een geheel van materialen, vloeren, houtkleuren die een bepaald kleurenpalet en sfeer creëren, waardoor niet elke kleur daar even goed bij zal passen. Maar met deze basisideeën kan je met een gerust hart beginnen experimenteren met kleur in je interieur.

Je hoeft niet meteen naar de verfborstels te grijpen, je kan ook spelen met de decoratie in een kamer”

1. Kijk in je huidige interieur welke tinten er zitten in bestaande meubels of vloeren. Een tegel met een groenige schijn? Een keukentablet met een roestkleurige ader of spikkel? Een kast met gekleurde vakken of accenten? Het kan knap zijn een kleur uit een van deze elementen te nemen en deze verder in je interieur te gebruiken.

2.Een voorzichtige start met alleen decoratie ? Kies een kleurenpalet, bijvoorbeeld warme aardse tinten, en koop kussens, een plaid, theelichthouders, een dienblad, kaarsen en enkele decoratieve potten allemaal in dit kleurenpalet. Door ze samen in één ruimte te gebruiken krijgt deze kamer een subtiele kleurinjectie die makkelijk te veranderen is als je weer toe bent aan iets anders.

3.Hou er rekening mee dat een kleur op een grotere oppervlakte intenser zal zijn. Ga je dus een kleur kiezen op zo een klein staaltje in de winkel, sta er dan bij stil dat die kleur op je wand intenser zal overkomen. Ook een wand waar veel zonlicht op valt, zal de kleur intenser doen lijken. Soms is het dus beter om een iets zachtere, vergrijsde, of lichtere versie van een kleur te kiezen!

4.Denk niet alleen in het schilderen van volledige wanden. Je kan met kleur geweldige colourblocking accenten toevoegen. Dat kan gaan van een geometrische vorm op een wand over een lambrisering schilderen met een kleur tot een volledige hoek in je leefruimte – muren én plafond – in één kleur verven. Er zijn vele creatieve manieren om een accent toe te brengen. Heb jij dus ergens een leuke plek in je leefruimte die je een andere sfeer wil geven, durf dan een lijn te trekken op je plafond en de volledige zone, plafond en muren, in een kleur te steken. Het geeft een verrassend en indrukwekkend effect.

5. Durf te combineren . Zo zijn roze en groen, of oranje en blauw mooie complementaire kleuren. Ook het combineren van verschillende tinten binnen één kleur werkt goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier