Je huis organiseren zonder al te veel moeite: de 7 beste tips ooit

Heb je er moeite mee om je huishouden op orde te krijgen? Slaag je er niet in om alles een plaatsje te geven en je huis zo te organiseren dat je er vooral plezier van hebt? Ziehier onze 7 toptips voor een goed georganiseerd huishouden!

1. Pak probleemgevallen aan

Problemen pak je bij de bron aan, en zo ook je opruimproblemen. Zijn je kasten onhandig in gebruik vanwege lades en deurtjes die moeilijk open- en dichtgaan? Of misschien heb je gewoon een chronisch tekort aan kasten? Bijt dan even door de zure appel heen en investeer in handige kasten of andere opbergmogelijkheden.

2. Kies voor uniforme voorraaddoosjes

Staat je keuken vol met voorraaddozen en schalen die je hier en daar bijeen grabbelde en/of waarvan je sommige vrienden/familie kreeg? Lief dat je die wil gebruiken, maar wist je dat zo’n allegaartje aan verschillende dozen gewoon slordig oogt? Kies liever voor een reeks voorraaddozen uit dezelfde collectie (wel in alle vormen en maten). Die passen perfect bij elkaar en geven op z’n minst de indruk dat alles netjes op elkaar is afgestemd.

3. Pak de papierberg aan

Ja, het is verleidelijk om enveloppes en andere papieren zomaar op een hoopje te gooien. Het idee is om er ‘later’ eens goed door te gaan natuurlijk. De realiteit is dat je dat niet doet, heus niet. Voor je het weet, kijk je tegen een gigantische papierberg aan waarvan je geen idee meer hebt hoe je die moet wegwerken.

De oplossing is eenvoudig, maar vergt wel wat discipline: zodra je je brievenbus leegt, loop je meteen naar de papiermand. De nutteloze papieren gooi je meteen weg, de rest sorteer je en bewaar je op een handige plek. Heb je te veel rekeningen waar je door moet? Stop deze in een aparte brievenhouder die je een keer per week doorneemt. Zo blijf je het overzicht houden en verlies je zo min mogelijk tijd in je administratie.

4. De weggeef-doos

Je zou ervan versteld staan hoeveel dingen in huis rondslingeren waar je eigenlijk niets mee bent en die je liever wil weggeven. Simpel: doe dat dan ook! Zet een grote kartonnen doos aan de kant en drop daar regelmatig alle overbodige spullen in die weg mogen. Oude kleren, speelgoed waar niemand nog naar omkijkt… alles de doos in. Is de doos vol, dan geef je alles weg of doneer je het aan een goed doel.

5. Bewaar spullen waar je ze nodig hebt

Het lijkt logisch en toch doen we het vaak niet: spullen bewaren waar we ze het meest nodig hebben. En daarom vergeten we dus vaak wat waar ligt en verspillen we kostbare tijd met eindeloos zoeken naar verloren gewaande voorwerpen.

We moeten het ons echt niet moeilijker maken dan het is: pennen en papier bewaar je in de buurt van je schrijftafel, beddengoed in de slaapkamer,… noem maar op. En handig als je een huis hebt met meerdere verdiepingen: bewaar op elke verdieping een mini schoonmaakkit voor de kleine schoonmaakretouches. Dat bespaart je een hoop heen-en-weergeloop.

6. Beloon jezelf

Staat er een werkje op de planning waar je echt tegenop ziet? Koppel daar iets leuks aan! Heb je bijvoorbeeld een grondige hekel aan de was opplooien, doe dan dat klusje vlak voor je iets leuks gepland hebt, zoals naar je favoriete soap kijken of iets anders wat je leuk vindt. Zo lijkt het klusje minder vervelend, er volgt immers iets leuks.

7. Voorzie een noodbox

Voor die keren dat je écht te moe bent om op te ruimen: voorzie in elke kamer een opvouwbare box, mand of schaal waar je in tijden van nood je spullen vlug kwijt kunt. Wel opgelet: het is niet de bedoeling dat je dergelijke ‘noodbox’ dagen laat staan tot hij vol is. Leeg deze minstens één keer per week!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier