Zes nieuwe BV’s wagen zich aan overtocht op de Atlantische Oceaan: “Ik heb geen seconde afgeteld”

Vanaf maandagavond stappen zes bekende Vlamingen aan boord van zeiljacht Polygala om de Atlantische Oceaan over te varen. Dat doen ze zonder enige zeilervaring en zonder hulp van buitenaf. Het wordt een spannende en soms emotionele tocht van 5.000 kilometer, van Gran Canaria naar het tropische Santa Lucia in de Caraïbische Zee.

Onder het toeziend oog van kapitein Piet zullen zes bekende Vlamingen – Ella Leyers, Annelien Coorevits, Elodie Ouedraogo, Gert Verheyen, James Cooke en Jonas Geirnaert – de oceaan trotseren. Dag of nacht, in storm en in stilte, de wind zal alles beslissen. Maar de tocht is deze keer allesbehalve vrijblijvend. De BV’s nemen deel aan de Atlantic Rally For Cruisers , een zeilwedstrijd die al sinds 1986 wordt georganiseerd. Het is de grootste race van zijn soort en telt elk jaar zo’n 250 deelnemers. Over De Oceaan toont uit welk hout zes onervaren zeilers moeten gesneden zijn om de indrukwekkende Atlantische Oceaan over te steken, maar geeft ook een inkijk in de persoonlijke odyssee die elk bemanningslid zal ervaren op dit bij zonder avontuur.

Heb je getwijfeld om hieraan mee te doen?

Jonas Geirnaert: “Het feit dat ik een zoontje van een jaar had en mijn vriendin bovendien in verwachting was, maakte het niet makkelijk om te beslissen. Zonder kinderen zou ik meteen ja gezegd hebben, maar nu was er toch wel wat twijfel. Zo’n overtocht is namelijk niet zonder risico. Maar ik voelde dat als ik nee zou zeggen, dat ik mijn hele leven spijt zou hebben van die keuze. Zo’n kans dient zich geen twee keer aan.”

Hoe was het? Genoten?

Jonas: “Enorm! Ik had vooraf schrik dat zo’n overtocht – met twaalf man op zo’n klein bootje – tot wrijvingen zou leiden, maar dat bleek enorm mee te vallen. Ik schrok ervan hoe vlot het allemaal ging. Er zijn geen noemenswaardige conflicten geweest, we zaten niet constant op elkaars lip. Ik heb me ook niet verveeld; ik had een paar fijne en belangrijke taken. Brood bakken bijvoorbeeld. En astronavigeren, wat ik ook heel tof vond. Ik had dus altijd wel iets te doen.”

Ella Leyers: “Ik vond het zalig op die boot. Toen we uiteindelijk voet aan land zetten in Santa Lucia, was ik enorm blij. Ik zou het zo opnieuw gedaan hebben. Ik was ook heel blij met de groep, allemaal leuke mensen. Ik denk dat zo’n boot versterkt hoe je je voelt. Zit je niet zo goed in je vel, dan wordt dat gevoel versterkt omdat er veel tijd is en soms weinig afleiding. Maar ik vond het heerlijk. Het voelde zelfs een beetje aan als vakantie. Ik ben niet ziek geweest, ik heb niemand gemist, ik heb redelijk goed geslapen. Ook geweldig, zoveel dagen zonder een gsm.”

Zonder kinderen zou ik meteen ja gezegd hebben, maar nu was er toch wel wat twijfel” – Jonas Geirnaert

Dat klinkt alsof het niet soms spannend en gevaarlijk was. En dat was het toch zeker wel.

Ella: “Misschien had ik daar te weinig over nagedacht en had ik te veel vertrouwen in de organisatie. (lacht) Of misschien was ik wel de enige dommerik. Maar uiteraard was het wel spannend af en toe. Zo’n boot kraakt langs alle kanten. Een storm is uiteraard niet leuk, maar je moet je daar gewoon aan overgeven.”

Jonas: “Je weet ook dat Piet ontzettend veel zeilervaring heeft. Maar hij zei het goed: als je daar zonder enige schrik staat, is het niet goed. Als je te veel schrik hebt, ook niet, want dan ga je fouten maken . Zelf heb ik geen doodsangsten doorstaan, al moest ik die eerste nachten in de storm toch wel wennen aan de omstandigheden. Achteraf bleek ook dat een van de deelnemers van de zeilwedstrijd, op een ander schip welterverstaan, het niet overleefd had. Dat wisten we gelukkig pas na de reis. Dat nieuws hebben ze niet meteen met ons gedeeld toen we nog op zee zaten.”

‘Over De Oceaan’, elke maandagavond vanaf 21 uur op Play4.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier