Piet Huysentruyt maakt na bijna tien jaar een comeback met SOS Piet: “Dit is een droom die uitkomt”

Wat hebben we geleerd vandaag? Dat Piet Huysentruyt na bijna tien jaar terugkeert met ‘SOS Piet’. Of beter gezegd: SOS Piet XL, waarin de bekende chef-kok opnieuw de baan opgaat om bekende en onbekende Vlamingen te helpen met hun culinaire problemen. “Het is nu veel aangenamer werken dan vroeger. Alles mag, niks moet.”

Koken is en blijft een van de favoriete hobby’s van de Vlaming, maar het lukt niet altijd zoals het zou moeten. Daarom, maar ook ter ere van zijn zestigste verjaardag, trekt Piet Huysentruyt vanaf woensdag weer zijn SOS Piet -schort aan en bezoekt hij in elke aflevering maar liefst vijf personen met een culinair probleem. “Dat verklaart meteen de XL in SOS Piet XL . In plaats van drie kookprobleempjes, zijn het er nu vijf: ik ga langs bij twee onbekende Vlamingen, twee bekende Vlamingen en bij iemand uit een vroegere aflevering, om te zien of de persoon in kwestie het nog weet wat hij of zij ‘die dag geleerd heeft’.”

Is er meer dan ooit tevoren een SOS Piet nodig? Het is misschien steeds slechter gesteld met ons kookniveau?

“Goh, dat weet ik niet. Ik heb vooral het gevoel dat veel Vlamingen nog altijd graag koken en dat de mensen in SOS Piet XL echt wel dat gerecht willen leren maken. Eigenlijk was er dus niet zoveel veranderd. Toen ik mijn SOS Piet -schort aantrok, had ik niet het gevoel dat de vorige reeks bijna tien jaar oud was. Ik ben gewoon op hetzelfde elan verdergegaan. En het was fun!”

Hoe is dit nu eigenlijk tot stand gekomen. Ik weet dat je een hele tijd geleden als eens een balletje hebt opgegooid. Met succes dus.

“Klopt. En ik bedank VTM op mijn blote knieën dat ze in dit project geloven en mij dit gunnen. Voor mij is dit een droom die uitkomt. Tijdens de opnames heb ik gemerkt dat het programma nog altijd leeft. Onderweg met mijn SOS Piet -auto claxonneerden andere chauffeurs naar mij en dat doet deugd. Door corona heeft het wel allemaal iets langer op zich laten wachten, maar nu lijkt alles samen te komen: mijn zestigste verjaardag, deze nieuwe SOS Piet XL -reeks, mijn nieuwe kookboek, de expo met mijn schilderijen, …”

Waarom is SOS Piet eigenlijk ooit gestopt?

“Omdat het een beetje op was. Na 18 seizoenen waren alle gerechten al eens de revue gepasseerd, sommige meermaals. De nieuwe ‘cases’, zoals wij dat toen noemden, kwamen niet meer binnen. Na tien jaar was het tijd om te stoppen. Nog eens tien jaar later is het tijd om er weer aan te beginnen.”

Om dit dan weer tien jaar lang vol te houden?

“Dat weet ik niet. Ik blijf daar eigenlijk heel bescheiden in. Ik ben al zeer tevreden met dit ene seizoen. Er zit veel vakmanschap en humor in. Het voelt aan als een waardige retour op het scherm. Maar het is uiteraard de kijker die beslist. Als het programma scoort, zullen we zien wat de zender zegt.”

Het voelt aan als een waardige retour op het scherm”

Je bent bijna zestig, je woont in Zuid-Afrika en hebt de afgelopen weken een boek, een expo en nu een nieuw tv-programma mogen aankondigen. Dat klinkt niet als een pensioen.

“Ik heb tijdens corona gemerkt dat op mijn lege krent zitten, echt niks voor mij is. Vroeger moest alles en nu mag alles. Een groot verschil. Ik heb nu die stress niet meer van vroeger, toen ik een sterrenrestaurant runde en op televisie kwam. Ik heb genoeg gewerkt in mijn leven om te weten dat dit (SOS Piet XL maken, red.) vrijetijd is. Zo’n seizoen opnemen duurt ongeveer een maand. Bovendien is Zuid-Afrika zo ver niet. Ik stap ’s avonds in een vliegtuig en ’s morgens land ik in Brussel.”

Straks ga je me nog vertellen dat je nog een nieuw restaurant zou willen openen.

“Mijn vrouw heeft al gezegd: doe maar, maar ik doe niet mee. Zo af en toe mis ik het wel, in de keuken van een toprestaurant staan. Niet de dagelijkse sleur ervan, maar ik zou nog wel één of twee keer willen meedraaien. Iedereen vraagt nog wel naar mijn plannen voor een restaurant. Maar ik denk niet dat het ervan komt. Van zo’n reeks SOS Piet heeft mijn vrouw geen last, van Piet met een eigen restaurant wel.”

‘SOS Piet XL’, vanaf woensdag 16 november bij VTM en ook op VTM GO.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier