Populaire Nederlandse zanger Jaap Reesema: “Totale verrassing dat ik zo goed scoorde in Vlaanderen”

2023 wordt een grand cru-jaar voor Jaap Reesema. De populaire Nederlandse zanger is net begonnen aan zijn clubtour, brengt aanstaande vrijdag zijn Nederlandstalig debuutalbum uit en zingt straks de pannen van het dak in een nieuw seizoen van ‘Liefde voor Muziek’. “Het is belachelijk druk, maar daar hou ik wel van. Ik geniet van alles wat ik mag doen, dus mij hoor je niet klagen.”

In Nederland is Jaap Reesema – eigenlijk Jaap Siewertsz van Reesema – al langer een bekende naam. Ooit, in 2010 om precies te zijn, won hij er X Factor , waarna hij de dancewereld indook met iconen als Hardwell en Armin van Buuren. In 2018 kwam Jaap de grens over voor een eerste samenwerking met Regi. Een bijzonder succesvolle eerste samenwerking, want na een uur was Ellie een feit, Regi’s monsterhit van dat jaar. Wat volgde was een hele resem topnummers, optredens en een plek aan de zijde van Regi in het VTM 2-programma Regi Academy . Nu, begin 2023, is Jaap klaar om zijn vleugels helemaal open te slaan. En dat doet hij met een Nederlandstalige debuutplaat, een hoop shows en passage in het muziekprogramma Liefde voor Muziek .

Je timmert al lang aan de muzikale weg. Waarom heeft het zo lang geduurd om een Nederlandstalige debuutplaat op te nemen?
“Zoals je weet heb ik lange tijd niet solo opgetreden. Onder het pseudoniem Jake Reese zong ik bij onder anderen Hardwell en Armin van Buuren. Ik schreef toen wel al nummers, maar niet voor mezelf. Plots had ik door wat ik leuk vond. En toen heb ik mijn tijd genomen. Ik wilde dat dit album helemaal klopte. Je kunt in theorie in één week een album schrijven, maar waarom zou ik dat doen? Ik voelde geen druk om snel met een plaat op de proppen te komen. Daarom duurde het allemaal wat langer. Nu wil ik live, met mijn eigen band, Nederland en Vlaanderen veroveren. En daar heb je eigen muziek voor nodig. De timing klopte om hier nu mee naar buiten te komen.”

We hebben net een try-out gedaan. En dat was kicken!

Je bent net begonnen aan een clubtour in Nederland. Speel je dit jaar ook vaker bij ons?
“Absoluut! Het wordt ook in België een heel leuk seizoen. Ik denk ook dat ik het publiek zal kunnen verrassen. De mensen kennen mij voornamelijk van ballads, maar dit album – zeker als het live gespeeld wordt – is veel steviger. In Nederland is de clubtour net begonnen. Of beter gezegd: we hebben net een try-out gedaan. En dat was kicken! Hoewel het voor het publiek grotendeels onbekende nummers zijn, werd er na één refrein al stevig meegezongen. Het is ook heel bijzonder om te voelen dat de fans nu echt voor mij komen.”

Je bent dus al lang bekend, zeker in Nederland, maar nu pas lijkt de trein echt vertrokken.
“Ik zit al heel lang in de muziekbusiness. Ik schrijf veel muziek voor andere artiesten, ik heb mijn eigen mediabedrijf. Ik heb nooit stilgezeten. Toch heb ik altijd gedroomd van een solocarrière. Ik voel nu dat ik dit echt wil voor minstens de komende tien jaar. Die trein is nu vertrokken, de timing klopt. Om het met een cliché te zeggen: alle puzzelstukjes vallen in elkaar. Daardoor heb ik wel minder tijd voor andere activiteiten. Muziek schrijven voor anderen, daar ben ik nu even mee gestopt. En eigenlijk doe ik ook niet overdreven veel shows. Maar de optredens die ik doe, worden vet. Beloofd!”

In Vlaanderen ben je eigenlijk op korte tijd uitgegroeid tot een bekende artiest. Met dank aan Regi. Had je dat verwacht?
“Nee, dat was een totale verrassing. Mijn publisher zei een paar jaar geleden dat ik eens met Regi moest samenwerken. Ik kende Regi niet eens, al had ik uiteraard wel van Milk Inc. gehoord. Toen ik hem ging opzoeken, voelde ik meteen een klik. We schreven Ellie in een uurtje en wat later Summer Life. En toen kwam Liefde voor Muziek , waar Regi aan meedeed en tv-kijkend Vlaanderen eindelijk de stem achter die nummers te zien kreeg. Plots kende ik succes in Vlaanderen. De liefde is trouwens wederzijds. Ik voel me hier helemaal thuis. Het publiek is hier leuk, gastvrij en positief. Ik ben hier echt heel graag. Maar het succes leek wel uit het niets te komen.”

We zien je binnenkort als soloartiest in ‘Liefde voor Muziek’. Komt er ook nog een nieuwe reeks van ‘Regi Academy’ aan?
“Dat weet ik niet. Volgens mij lopen de onderhandelingen daarover nog. Maar als er een nieuw seizoen wordt gemaakt, ben ik van de partij!”

‘Als Je Voor Me Staat’, de Nederlandstalige debuutplaat van Jaap Reesema, komt uit op vrijdag 10 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier