Powertips voor de nazomer

Je hebt het onwaarschijnlijk al gezien, in september vermindert het zonlicht en de dagen worden korter. Het najaar komt stilletjes binnen, de vallende blaadjes dus ook… sommige mensen worden er somber van, andere net niet.

De Chinese elementenleer kent niet vier, maar vijf seizoenen. De nazomer duurt ongeveer tot eind september. In deze periode schakel jij je volledige volle energie (yang) over naar een rustige, langzamere energie (yin). Het is belangrijk dat je tijdens deze periode leert meebewegen op het ritme van de natuur. Deze tips helpen je op je lichaam en geest voor te bereiden op het najaar:

1. Zorgen voor jezelf. Je weet het, maar nu moet je het ook nog toepassen in de drukte van je dagelijks leven. Dus plan tijd in voor jezelf op je kalender.

2. Brand bergamot in je huis. Bergamot is een Italiaanse geluksvrucht. Deze geur van citrusvruchten is in staat om sombere gevoelens te verdrijven. Een olie die zon en geluk brengt. Doe gerust een paar druppels bergamot in je diffuser.

3. Tijd om wat rust in te lassen. Blijf even staan, luister naar een meditatie, doe gerust eens een powernap, deze periode is vooral ideaal om terug op te laden. Gebruik deze tijd ook.

4. Maak lekkere warme soep, kies voor gemberthee of een heerlijke latte. Schakel over naar verwarmende voeding. Warme dranken brengen je lichaam in beweging, ze warmen je op en ze helpen ook bij afbreken van afvalstoffen. Gebruik kruiden die je lichaam warm maken zoals kaneel, venkel, komijn, verse gember, peterselie en basilicum.

5. Als ook het zonlicht begint te verminderen, is het tijd om de vitamine D uit de kast te halen. Van september tot maart hebben we meestal te maken met een tekort aan zonlicht. Dus ben je snel gevoelig voor sombere gedachten, dan kan je nu al je vitamine D-supplement nemen zodat je in de winter niet met een tekort kampt.

6. Het drinken van gemberthee in deze periode is ideaal om je lichaam te zuiveren en het werkt goed tegen ontstekingen in je lichaam. Gemberthee maakt je lichaam warm en het stimuleert de doorbloeding. Ideaal als het kouder wordt en je nood hebt aan warmte.

7. Loop je ondertussen te niezen? Dat wil niet onmiddellijk zeggen dat je al verkouden bent. Niezen kan een signaal zijn dat je aan het loslaten bent. Letterlijk stress of spanning loslaten zeg maar. Dus als je voortaan niest weet je… pffff ik laat los.

8. Gebruik de kristal ‘Seleniet’, die is een echte alleskunner. Deze kristal geeft je rust en gronding. De steen heeft een zachte, vrouwelijke energie. De ideale steen om heerlijk mee te slapen. Leg hem even in je hand of op je hart en voel de rust in je lichaam binnenstromen.

9. Gebruik lichaamsolie. Masseer je voor het douchen met sesamolie en laat de olie even in je huid trekken. Sesamolie werkt rustgevend op je zenuwstelsel. De massage zorgt voor je bloedsomloop. Neem daarna een warme douche of bad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier