Raamdecoratie, meer dan zonwering

Niets heerlijker dan te genieten van de deugddoende zonnestralen maar soms zorgen ze er ook voor dat het te warm wordt in huis. Raamdecoratie is dan een mogelijke oplossing. Het doet niet alleen dienst als zonwering maar geeft je interieur ook extra cachet.

Een overgordijn met vitrage (voorhangende dunne gordijnen) of een inbetween? Met een inbetween heb je een gordijn in huis dat zonlicht binnenlaat, maar toch de nodige privacy garandeert. Dat terwijl het overgordijn met vitrage ruimte inpalmt. De kleur van de gordijnen hangt af van de kleur van je muren en plafonds, vloeren en alle andere losse decoratie in je woning. Een klassiek interieur neigt zo eerder naar een klassiek ogend gordijn. Om de kamer optisch te vergroten, laat je de gordijnen van plafond tot vloer lopen. Het is ook een aanrader om de gordijnen de hele breedte van de kamerruimte te laten doorlopen. Vermijd drukke designs en donkere tinten, ga voor een licht getint, rustig gordijn.

Gordijnen met een constructie

Wil je afstappen van de klassieke overgordijnen? Dan heb je een zee aan keuze tussen de verschillende constructies. Rolgordijnen vormen de eenvoud zelve, maar ze zijn wel decoratief en stijlvoller dan weleer. Ook lamellen zijn een tijdloze klassieker en nog steeds in pvc, hout, aluminium of textiel te verkrijgen.
Paneelgordijnen komen volledig tot hun recht in grote ruimtes. Doordat ze verschuifbaar zijn, bepaal je zelf welke zee van licht je binnenlaat. Vouwgordijnen beschikken eveneens over een decoratief design, maar zien er toch wat luxueuzer uit. De strak gevouwen plisségordijnen trekken zich al een harmonica op. Ze bieden het voordeel dat ze echt voor elke type raam als zonwering kunnen dienen: of het nu een dakraam of een raam met ovale vorm is. Welke gordijnen je ook kiest, ze zijn inzetbaar zowel voor de kleine ramen, als voor de gevelhoge raampartijen.
De bediening van binnenzonwering kan manueel of elektrisch. Met elektrische bediening vergroot je het gebruiksgemak en optimaliseer je de functionele – en veiligheidsaspecten. (kcw / foto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier