Zelf maken: 3 x monsterlijk lekkere freakshakes
Freakshakes zijn milkshakes die gepimpt worden met een indrukwekkende berg: van chocolade, donuts, popcorn, slagrooms, marshmallows, jelly beans, discodip,… Hardcore milkshakes waarbij ‘hoe meer hoe beter’ de regel is. Want als je dan toch zondigt en aan zoetigheid toegeeft, kun je het maar beter goed doen, toch? Foodstyliste Vicki Valsamis trakteert ons in haar boek Freakshakes op tips en recepten om zelf met monsterlijke freakhakes aan de slag te gaan. Wij selecteerden drie recepten uit het boek en vonden de freakshakes monsterlijk lekker. Niet voor elke dag want gigantische caloriebommen maar ideaal voor als het eens over the topmag (en je scoort er gegarandeerd mee op instagram).
1. Torenhoge bosbessenwafelstapel
Ontbijt of dessert? Waarom zou je moeten kiezen? Deze torenhoge freakshake kan als beide dienstdoen. Hij stelt zeker niet teleur.
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
Voor de milkshake:
- 500 ml melk
- 310 gr verse bosbessen of diepvriesbosbessen
- 1 eetl. vanille-extract
- 2 eetl. ahornsiroop
- 1 bolletje vanille-ijs
Voor de freakshake:
- Botercrèmeglazuur
- 2 bolletjes vanille-ijs
- slagroom
- 2 (bosbessen)wafels in kwarten
- verse bosbessen voor de garnering
Zo maak je het:
Maak de milkshake. Doe de ingrediënten in een blender of keukenmachine. Maal het geheel glad.
Bestrijk met een spatel de randen van de glazen aan de buitenkant met het glazuur. Schenk de milkshake voorzichtig in de glazen (houd wat achter om te besprenkelen) en voeg een bolletje ijs toe.
Schep de slagroom in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit een flinke hoeveelheid slagroom op de milkshakes.
Steek de stukken wafel in de slagroom en voeg naar smaak meer slagroom toe. Verdeel de bosbessen over het geheel en sprenkel de resterende milshake erover.
2. Manische mango-passievruchtenmeringue
Dit is net een zoete tropische storm, met kleverige passievruchtencurd en een zijdezachte laag meringue.
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
Voor de milkshake:
- 357 ml melk
- 315 gr verse mango of diepvriesmango, in stukjes
- sap van 1/2 limoen
- 4 bolletjes mangosorbetijs
- 90 gr passievruchtenpulp
Voor de freakshake:
- Passievruchtencurd
- 1/2 mango, in dunne plakken
- 2 (kaneel)donuts
- (Italiaanse) meringue
- 1 passievrucht, in kwarten
- verse bosbessen, ter decoratie
- 1 ronde karamelwafel, gehalveerd
Zo maak je het:
Maak de milkshake. Doe de melk, mango, het limoensap en het mangosorbetijs in een blender of keukenmachine. Maal het geheel glad en roer de passievruchtenpulp erdoor.
Bestrijk met een spatel de randen van de glazen aan de buitenkant met passievruchtencurd. Schenk de milkshake voorzichtig in de glazen.
Rijg de helft van de plakken mango aan twee prikkers. Leg op elke milkshake een kaneeldonut en steek de prikkers met mango hierin.
Schep de meringue in een spuitzak met een middelgrote ronde spuitmond en spuit wat meringue in het midden van elke donut.
Verhit de meringue met een gasbrander tot hij lichtbruin is.
3. Catastrofe van koffie, chocolade en koek
Een rampzalig lekker koffiedrankje.
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
Voor de milkshake:
- 625 melk
- 150 ml koffielikeur
- 4 Oreo’s
- 3 bolletjes chocolade-ijs
Voor de freakshake:
- Chocoladesiroop
- (koffie)slagroom
- 6 mini-Oreo’s, grof gehakt
- 15gr bros chocoladereep (Flake bijvoorbeeld), grof gehakt
- 2 bolletjes koffie-ijs
- slagroom
- 2 met chocoladeganache gevulde donuts
- 8 Oreo’s
Zo maak je het:
Maak de milkshake. Doe de ingrediënten in een blender of keukenmachine. Maal het geheel glad.
Verdeel het grootste deel van de chocoladesiroop over de binnenkanten van de glazen. Bestrijk met een spatel de randen van de glazen aan de buitenkant met wat koffieslagroom. Bestrooi deze met de gehakte mini-Oreo’s en het grootste deel van de gehakte chocolade.
Schenk de milkshake voorzichtig in de glazen en voeg een bolletje ijs toe. Schep de slagroom in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit flink wat slagroom op de milkshakes.
Leg op elk glas een donut, leg op elke donut een Oreo en stapel de resterende koekjes erop; spuit steeds een toef slagroom tussen de koekjes. Sprenkel de resterende chocoladesiroop erover en strooi de resterende chocolade erover.
Vicki Valsamis is een bekende foodstyliste uit Australië. Haar monsterlijke boek Freakshakes was een hit in eigen land en is ook in België beschikbaar. Alleen voor wie durft! (Uitg. Karakter )
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier