Heerlijke zondagse kost: grondwitloof & spek met een twist

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week: Yves (46) uit Outgaarden.

Het hele gezin van Yves is gek op grondwitloof, gelukkig maar… want Yves is gepassioneerd witloofboer. Yves: “We eten hier regelmatig grondwitloof, zowel rauw als bereid. Bovendien maakt mijn vrouw het allerlekkerste witloof met hesp in de oven.”

“Wanneer je witloof koopt in een grootwarenhuis, bekijk dan zeker het label om te weten of het gaat om grondwitloof of hydrowitloof”, vertelt Yves. “Grondwitloof is, zoals de benaming verklapt, gekweekt in volle grond. Daaraan dankt het zijn typische knapperige en bitterzoete smaak.”

Ben je benieuwd hoe dat lekkere witloof op jouw bord terechtkomt? Dan heeft Yves leuk nieuws: “Om de start van het grondwitloofseizoen (oktober tot april) te vieren nodigen we op 9 oktober vanaf 13 uur iedereen uit op onze boerderij Hoeve De Koperen Ketel in Outgaarden bij Hoegaarden. Je kan die dag genieten van een rondleiding op het bedrijf, leuke randanimatie voor groot en klein en natuurlijk heerlijke witloofhapjes. Ik hoop jullie massaal te mogen verwelkomen!”

Grondwitloof is gekweekt in volle grond. Daaraan dankt het zijn typische knapperige en bitterzoete smaak”

Vandaag serveren we een easy peasy twist van de klassieker ‘witloof met hesp’. Niet hélémaal hetzelfde, maar wel makkelijk klaar te maken, écht snel klaar en super lekker!

Dit heb je nodig (voor 2 grote porties)

8 stronken grondwitloof

10 dikke sneden spek (of gekookte ham)

klontje boter

300 ml room

handvol fijngehakte peterselie

peper en zout

Zo maak je het

Snij de stronken grondwitloof in de lengte in 4

Verwijder de harde kern

Snij het spek in reepjes

Bak de spekreepjes krokant in een diepe pan

Zet de spekreepjes opzij

Stoof in diezelfde pan, in een klontje boter, het grondwitloof

Kruid met peper en zout

Voeg wanneer het grondwitloof beetgaar is de spekreepjes terug toe

Voeg de room en fijngehakte peterselie toe

Laat enkele minuten pruttelen

Werk af met verse peterselie en serveer

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier