Mémé’s kaastaart met appeltjes

Onze culi-experte Amylia De Schepper van www.cookameal.be verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week deelt lezeres Joke (40) uit Nieuwerkerken het recept van de kaastaart met appeltjes van haar mémé.

Lezeres Joke heeft de kookkriebels stevig te pakken. “Ik geniet van de voorbereidingen, van het koken, van tafelen, van de blije gezichten aan tafel…” Wanneer we haar vragen of het hele gezin dan ook mee proeft van al haar kookexperimenten moet Joke luidop lachen. “Mijn twee zonen zijn niet de makkelijkste eters, mijn man gelukkig wel! Hier staan dus regelmatig verschillende potjes op het vuur. Over één ding zijn ze het wel allemaal eens: mama’s spaghettisaus is de allerlekkerste!”

“Ik denk dat mémé zo trots zou zijn dat haar recept in de krant verschijnt”

De liefde voor koken kreeg Joke van haar mémé, net als het recept voor deze heerlijke kaastaart met appeltjes. “Bij elk feest stond deze heerlijke kaastaart met appeltjes op tafel, met liefde gebakken door mémé. Een klassieker met een fruitige twist. Na haar overlijden vond ik het recept in haar notitieboekje. Ondertussen bak ik deze geweldige kaastaart regelmatig zelf. Ik denk dat ze zo trots zou zijn dat het recept in de krant verschijnt, en dat zo veel mensen ze vanaf nu ook met liefde zullen bakken.”

Dit heb je nodig

(voor 6 à 8 personen)

4 Jonagold appels

klontje boter

150 g suiker + 1 el

300 g volle plattekaas

4 eieren

1 zakje vanillesuiker

1 vel kruimeldeeg

extra: ronde springvorm 24 cm

Zo maak je het

Schil de appels en snij ze in blokjes

Smelt in een stoofpot een klontje boter

Voeg de appelblokjes en ook een scheutje water toe

Strooi 1 el suiker over de appelblokjes

Laat op een matig vuur stoven tot een stevige moes

Zet opzij om af te koelen

Verwarm je oven voor op 180°C

Splits de eieren

Meng de eigelen met 150 g suiker en de plattekaas

Klop de eiwitten stijf met de vanillesuiker

Spatel het opgeklopte eiwit luchtig door het plattekaasmengsel

Leg het deeg – op bakpapier – in een springvorm

Verdeel de appelmoes over de bodem

Schep er de plattekaasvulling in

Strijk de bovenkant glad met een spatel

Bak de kaastaart 30 minuten op 180°C, en nadien nog 15 minuten op 150°C

Laat de taart nog even in de oven staan met de ovendeur op een kier

Haal de taart uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster

Jouw recept in De Zondag?

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier