Dry, dirty or wet: zo mix je zelf de perfecte Martini

Martiniliefhebbers opgelet: op 18 juni is het World Martini Day en dat is een prima gelegenheid om samen het glas te heffen en te toosten op de elegante combinatie van gin en vermout. En zelf de ideale Martini mixen? Die kunst krijg je makkelijk onder de knie dankzij de juiste tips van No.3 Gin.

Voor de thuisgenieter

De Martini, een cocktail die je op verschillende manieren kan drinken: dry, dirty or wet. Geniet van een geraffineerd evenwicht van eenvoud en verwennerij. Volgens de International Bartenders Association heeft de perfecte martini een 6:1 gin:droge vermout verhouding.

Ingrediënten

• 60 ml No.3 London Dry Gin
• 10 ml droge vermout
• 1 citroen of olijf

Bereidingswijze

Haal een fles No.3 gin uit de vriezer en giet 60 ml in een mengglas. Voeg 10 ml droge vermout en veel ijs toe. Roer tot het drankje verdund is. Giet in een gekoeld martiniglas. Garneer met een schijfje citroen of een bescheiden olijf. Aan jou de keuze.

Volg je graag een masterclass om op zoek te gaan naar de perfecte martini en bij te leren over de geschiedenis van cocktails? Dat kan gratis op No. 3 Gin Masterclass – World Martini Day®.

Voor de barhopper: let’s talk martini’s

Als je iets van martini’s kent, weet je dat er verschillende bereidingswijzen bestaan. Val niet door de mand als newbie op World Martini Day en bestel meteen het drankje van je dromen. Onderstaande begrippen helpen je op weg.

• Dry martini: een klassieke martini met minder vermout, wat de cocktail een minder zoete smaak geeft. Bestel je je martini extra of bone dry, dan voegt de barman maar 2 druppels vermout toe.

• Wet martini: een klassieke martini met meer vermout, wat de cocktail een zoetere smaak geeft.

• Dirty martini: een klassieke martini, maar dan met een scheutje olijfsap. Dit geeft de cocktail een troebele kleur, vandaar de naam “dirty” martini.

• Stirred: de martini wordt over ijs gegoten en geroerd, zodat de cocktail zo puur mogelijk blijft.

• Shaken: de martini gaat in de shaker met voldoende ijsblokken om de cocktail ijskoud te serveren.

• Olijf, twist of Gibson: de garnituur geeft de final touch aan je martini. Een olijf geeft je cocktail een zoute smaak, terwijl een twist van citroen voor een citrustoets zorgt. Bestel je een Gibson martini, dan komt je martini gegarneerd met een paar zilveruitjes op een spiesje. Dit geeft je cocktail een subtiele, aardse smaak.

No.3 London Dry Gin is te koop in de betere supermarkt en drankenhandel. Adviesprijs: tussen de €35 à €40.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier