Pittige zalm met sinaasappel en quinoa
Onze culi-experte Amylia De Schepper van www.cookameal.be verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week verklapt lezeres Ange uit Maldegem haar recept voor pittige zalm met sinaasappel en quinoa.
Zondagochtend is voor Ange (64) het hoogtepunt van de week, het moment om rustig en uitgebreid te koken. “Mijn dochter Annelore (23) en ik genieten er allebei van om zorgvuldig recepten uit te zoeken in boeken en magazines, om ze vervolgens met een eigen twist klaar te maken. Het is ons moment”, vertelt Ange trots. “Koken doen we meestal op zondagochtend. We koken regelmatig samen, maar we verwennen ook vaak gewoon elkaar! Wanneer Annelore haar risotto voor ons maakt bijvoorbeeld is het gegarandeerd feest.”
“Het recept is eenvoudig te bereiden en heel smaakvol!”
De gemarineerde zalm met sinaasappel en quinoa is een van die kookexperimenten van Ange en haar dochter. Ze serveerden het voor het eerst afgelopen feestdagen… met succes! Ange: “Dit kleurrijke frisse hoofdgerecht kan je het hele jaar door serveren. Het is eenvoudig te bereiden en heel smaakvol!”
Nodig voor 4 personen
2 chilipepers
2 sinaasappelen
4 el olijfolie
4 zalmfilets
300 g quinoa
2 sjalotten
300 ml groentebouillon
handvol veldsla
peper en zout
Tip van Cookameal: Heb je net zoals ik graag wat extra groenten? Combineer dit heerlijke gerecht dan met gestoomde broccoli.
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 180°C
Verwijder de zaadlijsten van de chilipepers en hak ze fijn
Meng 1 fijngehakte chilipeper met 2 el olijfolie, de zeste van 2 sinaasappelen, peper en zout
Schik de zalmfilets in een ovenschaal
Bestrijk de zalmfilets rondom met de sinaas-chilimarinade
Laat de zalm 15 à 20 minuten garen in de oven
Kook ondertussen de quinoa gaar zoals aangegeven op de verpakking
Schil de sinaasappelen ‘à vif’ en snij de partjes tussen de vliezen uit, bewaar het sap
Snipper de sjalot fijn
Fruit de fijngesnipperde sjalot aan in 2 el olijfolie
Voeg de resterende fijngehakte chilipeper toe
Doe de quinoa mee in de pan en roerbak kort
Voeg het sinaasappelsap en de groentebouillon toe en laat kort inkoken
Proef en kruid met peper en zout
Schep de sinaasappelpartjes door de quinoa (bewaar er eventueel enkele als garnituur)
Verdeel de quinoa over 4 borden en schik er de zalm naast
Werk af met de veldsla en eventueel een beetje extra zeste van sinaasappel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier