Pittige zalm met sinaasappel en quinoa

Onze culi-experte Amylia De Schepper van www.cookameal.be verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week verklapt lezeres Ange uit Maldegem haar recept voor pittige zalm met sinaasappel en quinoa.

Zondagochtend is voor Ange (64) het hoogtepunt van de week, het moment om rustig en uitgebreid te koken. “Mijn dochter Annelore (23) en ik genieten er allebei van om zorgvuldig recepten uit te zoeken in boeken en magazines, om ze vervolgens met een eigen twist klaar te maken. Het is ons moment”, vertelt Ange trots. “Koken doen we meestal op zondagochtend. We koken regelmatig samen, maar we verwennen ook vaak gewoon elkaar! Wanneer Annelore haar risotto voor ons maakt bijvoorbeeld is het gegarandeerd feest.”

“Het recept is eenvoudig te bereiden en heel smaakvol!”

De gemarineerde zalm met sinaasappel en quinoa is een van die kookexperimenten van Ange en haar dochter. Ze serveerden het voor het eerst afgelopen feestdagen… met succes! Ange: “Dit kleurrijke frisse hoofdgerecht kan je het hele jaar door serveren. Het is eenvoudig te bereiden en heel smaakvol!”

Nodig voor 4 personen

2 chilipepers

2 sinaasappelen

4 el olijfolie

4 zalmfilets

300 g quinoa

2 sjalotten

300 ml groentebouillon

handvol veldsla

peper en zout

Tip van Cookameal: Heb je net zoals ik graag wat extra groenten? Combineer dit heerlijke gerecht dan met gestoomde broccoli.

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180°C

Verwijder de zaadlijsten van de chilipepers en hak ze fijn

Meng 1 fijngehakte chilipeper met 2 el olijfolie, de zeste van 2 sinaasappelen, peper en zout

Schik de zalmfilets in een ovenschaal

Bestrijk de zalmfilets rondom met de sinaas-chilimarinade

Laat de zalm 15 à 20 minuten garen in de oven

Kook ondertussen de quinoa gaar zoals aangegeven op de verpakking

Schil de sinaasappelen ‘à vif’ en snij de partjes tussen de vliezen uit, bewaar het sap

Snipper de sjalot fijn

Fruit de fijngesnipperde sjalot aan in 2 el olijfolie

Voeg de resterende fijngehakte chilipeper toe

Doe de quinoa mee in de pan en roerbak kort

Voeg het sinaasappelsap en de groentebouillon toe en laat kort inkoken

Proef en kruid met peper en zout

Schep de sinaasappelpartjes door de quinoa (bewaar er eventueel enkele als garnituur)

Verdeel de quinoa over 4 borden en schik er de zalm naast

Werk af met de veldsla en eventueel een beetje extra zeste van sinaasappel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier