Proeven: 10 x feestelijke wintercocktails

Wintercocktails? Lekker! Pernod Ricard trakteert met een nieuwe kaart seizoenscocktails vol gezellige winterdrankjes die je opkikkeren, en ook lichte en feestelijke cocktails ontbreken niet. Maar welke cocktail kies je voor welk moment?

1. De Irish Jameson Mule, een straaltje Ierse zomer

Heel trendy en te vinden op de kaart van talrijke drank- en eetgelegenheden, zodat sommigen dit zelfs de nieuwe mojito noemen. De verfrissende longdrink Mule is een dorstlesser voor elk moment en een uitstekend aperitief. Zijn Ierse variant, Irish Jameson Mule, bevat Jameson die volgens de Ierse traditie is gedistilleerd en geblend, en nog verder op smaak gebracht met gember. Zo ontstaat een perfect evenwicht tussen alcohol en citroen. De sprankelende limonade met pittige gember maakt de cocktail helemaal af. Een frisse, prikkelende cocktail waarmee je de zomer in huis brengt.

Jameson-Irish-Mule-2

Ingrediënten :

40 ml Irish whisky Jameson
10 ml limoensap
100 ml Ginger Ale (limonade met gember)
Voor de versiering: 1 partje limoen
Enkele druppels Angostura bitter (optioneel)

Bereiding :

Bereid de cocktail meteen in een longdrinkglas. Vul het glas met ijsblokjes en giet er alle ingrediënten in. Roer met een menglepel. Versier met een partje limoen.

2. De Rob Roy, de smaak van traditie

De grote klassieker Rob Roy werd in de 19de eeuw bedacht door een barman van het luxehotel Waldorf in New York. De cocktail dankt zijn naam aan de première van een operette over het leven van de Schotse volksheld Robert Roy MacGregor. Kortom, Rob Roy is een cocktail met een verhaal. Lillet en Chivas zorgen voor een subtiele variant, waarin de smaak van graan samensmelt met die van druiven. Een vleugje sinaasappel zorgt voor de finishing touch. Deze cocktail voor kenners drink je om je te ontspannen na je werk of als digestief. Tijd om je eigen verhaal te vertellen…

Rob-Roy_-Chivas

Ingrediënten :

50 ml Chivas 12 jaar oud
12,5 ml Lillet Blanc
12,5 ml Lillet Rouge
Enkele druppels Angostura bitter

Bereiding :

Meng alle ingrediënten en roer ze goed door elkaar. Giet daarna in een vooraf gekoeld cocktailglas. Versier met een sinaasappelschil.

3. De tijdloze Old Fashioned

De hippe Old Fashioned is een van de meest populaire cocktails. Deze cocktail ontbreekt in geen enkele trendy bar. Geniet van zijn buitengewone smaak om je te ontspannen na je werk, als aperitief of digestief. Wanneer alle ingrediënten goed gemengd zijn, onderscheid je de exquise Chivas-whisky en zoete sinaasappel, in combinatie met een bittere toets. Old Fashioned en toch tijdloos!

Old-Fashioned_Chivas

Ingrediënten :

50 ml Chivas 12 jaar oud
Enkele druppels Angostura bitter
1 klontje bruine suiker
1 schijfje sinaasappel
1 kers
IJsblokjes

Bereiding :

Gebruik de onderkant van een lepel om het suikerklontje te mengen met de druppels Angostura bitter in een Old Fashioned glas. Voeg een ijsblokje en 15 ml Chivas 12 jaar oud toe. Roer het ijsblokje door de suiker tot het voor de helft gesmolten is. Herhaal dat alles drie keer. Leg daarna het schijfje sinaasappel tegen de rand van het glas, voeg een kers toe en roer nog eens.

4. De Cuban Old Fashioned, de echte smaak van Cuba

Zelfs grote klassiekers zoals Old Fashioned kunnen op geheel originele wijze worden herontdekt. Een voorbeeld is deze Cuban Old Fashioned. De authentieke Cubaanse smaak is te danken aan de Havana Club rum 7 jaar oud, die tijdens het rijpingsproces toetsen vanille, gedroogde vruchten, karamel, chocolade en tabak krijgt, die de rum meer body geven. Allemaal aroma’s die je bij elke slok stuk voor stuk ontdekt. Kortom, de cocktail bij uitstek voor een avond onder kenners en fijnproevers.

Cuban-Old-Fashioned

Ingrediënten :

40 ml Havana Club 7 jaar oud
Enkele druppels Essence of Cuba
Het sap van een schijfje sinaasappel
Voor de versiering: 1 schijfje sinaasappel
IJsblokjes

Bereiding :

Vul een groot glas met ijsblokjes. Voeg 40 ml Havana Club 7 jaar oud toe. Voeg daarna enkele druppels Essence of Cuba en het sap van een schijfje sinaasappel toe. Meng alles en versier met een schijfje sinaasappel.

 

5. De Ruby G&T, de fruitige twist

Gin maakte de voorbije jaren een sterke comeback en veroverde onze planeet. Het is een echte topper in de cocktailwereld. Ruby G&T blaast de klassieke gin-tonic nieuw leven in met een originele toets van crème de cassis, die zorgt voor een fruitige twist en een mooie kleur. Het is een verfrissende longdrink met Tonic premium en Beefeater, zowaar de enige gin die nog in Londen wordt gedistilleerd. Ruby G&T drink je als aperitief, ’s avonds of zelfs in de namiddag, en natuurlijk als afterwork, een geliefkoosd moment van de Londenaren. ​

Ruby-G_T

Ingrediënten :

40 ml Beefeater Dry
20 ml crème de cassis
10 ml vers citroensap
Tonic
IJsblokjes

Versiering :

Schijfje citroen
Verse bessen
Muntblaadjes

Bereiding :

Giet de Beefeater Dry, cassis en het citroensap in een longdrinkglas en vul het glas voorzichtig met zoveel mogelijk ijsblokjes, zodat de cocktail koud blijft, het ijs niet smelt en de drank niet verwatert. Vul de rest van het glas met Tonic en versier. Serveer met een rietje of roerstokje om je drankje te mengen voor je het opdrinkt.

Tips & tricks : De kwaliteit van de cassis is doorslaggevend voor het succes van deze cocktail.

6. De Elite: Lillet en Perrier-Jouët in een verfrissende wintercocktail

Dit geraffineerde drankje is allesbehalve een klassieke cocktail. Het is een ode aan de druif door de combinatie van Lillet en Perrier-Jouët Champagne. Enkele druiven versieren het glas, dat – volledig volgens de laatste trend – overvloedig gevuld is met ijsblokjes. Een gedurfde, stijlvolle cocktail die algauw een van je vaste aperitieven wordt en ook op de eindejaarsfeesten voor een verfrissende toets zorgt.

Elite

Ingrediënten :

40 ml Lillet Blanc
40 ml wit druivensap
80 ml Perrier-Jouët Champagne

Versiering :

3 à 4 witte druiven en een citroenschil

Bereiding : Bereid de cocktail meteen in een spritzerglas. Giet 40 ml Lillet Blanc en 40 ml druivensap in een glas gevuld met ijsblokjes. Voeg Perrier-Jouët Champagne toe. Versier met witte druiven.

7. De White Negroni

De bekende Italiaanse klassieker White Negroni neemt je mee op een culinaire reis vol intense smaken, van bitter tot zoet. In deze White Negroni revisited komt zijn subtiele smaak tot uiting dankzij de kwaliteitsproducten. Je proeft zoetzachte Lillet, bittere Suze en stevige gin. Een chic aperitief om te relaxen en te nippen.

White-Negroni

Ingrediënten :

60 ml Gin Beefeater Dry
30 ml Lillet Blanc
22,5 ml Suze

8. De X.O Champagne

X.O Champagne is een cocktail die nooit uit de mode raakt. Hij komt hier volledig tot zijn recht met iconische merken zoals Martell-cognac en G.H. Mumm Champagne. De suiker die in de champagne bruist, zorgt voor een sprankelende, heerlijke smaak, maar gaat de champagne niet overheersen. De cognac zorgt voor de prestigieuze finishing touch, die je cocktail uniek maakt. X.O Champagne is een absolute topper op feesten. Met prestigemerken zoals Martell en G.H. Mumm is dit een heel chic drankje.

XOChampagneCocktail

Ingrediënten :

15 ml cognac Martell X.O
1 suikerklontje
Enkele druppels Angostura bitter
100 ml Champagne G.H. Mumm Brut Cordon Rouge

Bereiding :

Besprenkel het suikerklontje met enkele druppels Angostura bitter en leg het in een fluitglas. Voeg 15 ml Martell X.O-cognac toe en vul het glas langzaam met G.H. Mumm Champagne.

9. De Air Mail

De hippe cocktail Air Mail geeft je vleugels door zijn subtiele, sprankelende smaak. Oude Cubaanse rum, honing, champagne en een zweempje limoen smelten samen tot een verfrissende, exclusieve cocktail. Een vleugje verfijning en prestige waarvan je in alle omstandigheden voluit kunt genieten.

Air-Mail

Ingrediënten :

20 ml honingsiroop
20 ml versgeperst limoensap
30 ml Havana Club Especial rum
80 ml Champagne G.H. Mumm Brut Cordon Rouge

Bereiding :

Bereid de cocktail met een shaker. Vul de shaker met enkele ijsblokjes en schenk alle ingrediënten in de shaker, behalve de champagne. Schud goed tot de wand van de shaker koud is. Giet het drankje door een zeef in een longdrinkglas gevuld met ijsblokjes. Vul aan met goed gekoelde Champagne G.H Mumm Brut Cordon Rouge en roer met een menglepel om een homogene drank te verkrijgen.

Variant :

Vervang je de rum door tequila Avión Añejo en de honingsiroop door agavesiroop, dan verkrijg je een Bankable Margarita.
Axelle Cannaert

10. Electrik Blue

Shots zijn razend populair in het nachtleven. Dit zijn geen cocktails waaraan je rustig nipt. Je geniet meteen met volle teugen van een explosie van smaken! Electrik Blue trekt de aandacht door zijn kleur en verleidt nachtbrakers met de combinatie van curaçao en citroensap. Met Electrik Blue hangt er elektriciteit in de lucht bij de clubbers van de hipste steden deze winter!

Electrik-Blue-

Ingrediënten :

20 ml Absolut Vodka
20 ml Blue Curaçao
10 ml citroensap

Bereiding :

Shake !

 

 

Tip: Voor de lancering van Absolut Electrik, een limited edition in de kleuren van het licht en de beats van het nachtleven, nodigt Absolut zijn fans uit op het onlineplatform voor miX.Ologie, Electrik MiX.Ology, waar je met behulp van een robot innovatieve Electrik cocktails op maat kunt maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier