Start to vegan doe je zo (+ zelf een vegan knolseldershoarma bereiden)

Vegan koken wint aan belangstelling. Foodie-ondernemer Lisa Wuyts (foto) bewijst dan ook dat de plantaardige keuken niets aan smaak hoeft in te boeten.

De overgrote meerderheid van ons is opgegroeid met een eetpatroon met veel melk, boter, eieren, kaas, vlees en vis.

Het is dus normaal dat de start van een vegan eetpatroon in het begin overweldigend is, je moet namelijk heel wat nieuwe ingrediënten en kooktechnieken leren kennen. Velen beginnen dan ook strikt vegan te eten, vinden dat moeilijk en keren dan maar terug naar hun oude eetpatroon.

“Om een impact te maken is het nochtans interessanter dat velen wat vaker vegan gaan eten, dan dat een paar mensen ‘perfect’ vegan worden”, legt Lisa uit. “Ik adviseer dus altijd om van dat ene dierlijke product dat je écht niet kan missen gewoon te genieten wanneer je het dan toch eet. Zeker als je daardoor je nieuwe eetpatroon gemakkelijker volhoudt. Wees gewoon niet te streng voor jezelf.”

Zelf werd Lisa op een positieve manier geprikkeld door het zoeken naar creatieve manieren om vegan te koken: “Het is gemakkelijk om een groentengerecht lekker af te werken met een goede kaas die goed afsmaakt, maar hoe doe je dat in de vegan keuken? Ik vind het een uitdaging om daar naar op zoek te gaan. En omdat ik besef dat niet iedereen dat leuk vindt, deel ik graag mijn recepten op mijn foodblog.”

Smaakmakers

Vegan koken, goed en wel. Maar wat heb je er voor nodig?

Onmisbare ingrediënten en smaakmakers voor een beginner zijn: edelgistvlokken (inactieve gist voor een kazige smaak), kala namak (zwart zout dat de smaak van gekookt ei heeft), paddenstoelbouillon, chaat masala (Indische kruidenmengeling), aquafaba (kookvocht van kikkererwten waarmee je o.a. vegan mayonaise kan maken), ui en look…

”Omdat je vaker vertrekt vanuit ingrediënten die je zelf nog op smaak moet brengen is het belangrijk een mooie kruidenkast aan te leggen”, aldus Lisa.

“Met enkele basiskruiden maak je veel mixen makkelijk zelf. Daarnaast zijn ook zuur en zoet belangrijke smaakmakers, maar daarin zit veel verschil. Zuur kan je toevoegen aan de hand van citrus, azijn, wijn… met telkens een ander resultaat.” Op haar Instagrampagina @nom.eat geeft Lisa hier regelmatig tips over.

Nog een extra tip die vegan eten gemakkelijker vol te houden maakt: in de supermarkt vind je veel vleesvervangers, de ene al wat gezonder dan de andere. Ze helpen je zeker in het begin om de stap te maken naar vegan eten. 

Zelf maken: knolseldershoarma met looksaus

 Lisa Wuyts
Lisa Wuyts

Deze knolseldershoarma staat in minder dan 20 minuten op tafel.

Een ideaal gerecht om een restje knolselder in te verwerken, want geef toe, een hele knolselder is toch altijd te veel?

Ingrediënten

(voor 4 pita’s/wraps):

1/2 kleine knolselder, geschild (ong. 200 g), 2 el olijfolie, 1/2 tl lookpoeder/lookgranulaat, 1/2 tl uipoeder, 1/4 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl zoet paprikapoeder, snuifje chipotlepoeder (of cayenne/chili), 1,5 tl ras-el-hanout

(of mix komijn, koriander, gember, kaneel…), 3 teentjes knoflook (ongepeld), 4 el vegan mayonaise, fijngesneden rauwkost (bv. sla, rode kool, wortel, ui…), brood (bv. pita, wrap…) naar keuze om te serveren

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Snij de knolselder in kleine dunne plakjes met een mandoline of gebruik een koksmes.

3. Leg de plakjes knolselder op de bakplaat en verdeel er de olijfolie en alle kruiden over. Meng het geheel goed door elkaar met je handen: masseer de olie en kruiden als het ware in de knolselder.

4. Verdeel de knolselder over de bakplaat, zorg dat de plakjes elkaar niet bedekken. Leg de ongepelde teentjes knoflook aan de zijkant bij op de bakplaat zodat ze kunnen poffen in de oven.

5. Bak de knolseldershoarma en knoflook 10 tot 15 minuten op 200°C, tot de knolselder lichtgebruind en gaar is (afhankelijk van jouw oven).

6. Maak intussen de looksaus. Pel de tenen knoflook en pers ze tot een puree. Meng goed door de vegan mayo.

7. Serveer de knolseldershoarma met de looksaus en rauwkost naar keuze in een pita of wrap.

Lisa Wuyts won onlangs de Belgian Vegan Award voor het kookboek Vegan Klassiekers. Ze organiseert Vegan Food Tours in Antwerpen, en deelt haar plantaardige recepten ook op www.nom-eat.be.

 

tekst Nancy Boerjan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier