Zelf pesto maken in een handomdraai

Meestal kopen we onze favoriete pesto in een glazen potje. In tegenstelling tot wat je zou denken is het eigenlijk heel gemakkelijk om zelf je eigen pesto te maken. En eens je de basis te pakken hebt, kan je er eindeloos mee blijven variëren. Haal die koksmuts alvast maar boven!

Gewone groene pesto bestaat eigenlijk maar uit een paar simpele ingrediënten: olijfolie, basilicum, Parmezaanse kaas en peper en zout. Natuurlijk kan je er enorm veel kanten mee uit. Zo wordt er in veel recepten ook nog look, pijnboompitten of rucola toegevoegd. Met deze basistips maak jij je eigen pesto in een handomdraai.

Kies je basis

Meestal wordt basilicum gebruikt als de basis voor een groene pesto, al is dat zeker niet nodig. Je kan ook kiezen om rucola, spinazie of waterkers te gebruiken. Wil je graag een rode pesto maken, dan kan je gebruikmaken van zongedroogde tomaatjes, maar ook zoete paprika of zelfs rode bieten zijn een goede basis.

Alles kan

In een pesto zijn weinig ingrediënten uit den boze, zolang jij ze maar lekker smaken vindt. Traditioneel worden er pijnboompitten gebruikt in pesto, maar als je liever cashewnoten gebruikt kan dat gewoon. Hou je van zure smaken? Ook wat citroensap misstaat niet bij een verse groene pesto.

Proeven is belangrijk

Omdat je alles door elkaar mixt, is het belangrijk regelmatig te proeven. Eens je pesto te zout proeft of er te veel look in zit, is het moeilijk om die smaken weer uit te balanceren. Elk ingrediënt smaakt anders af. Zo heb je bij zongedroogde tomaatjes waarschijnlijk wat minder zout nodig en gebruik je bij waterkers best net wat meer smaakmakers.

Met deze makkelijke receptjes maak je zo je eigen pesto.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier