Rijker Dan Je Denkt? schakelt hulp in van Tiany Kiriloff: “De waarde van vintage mode kan flink oplopen”

Dinsdag gaat bij VTM een nieuw seizoen van Rijker Dan Je Denkt? van start. Het succesvolle programma zit ondertussen al aan een zesde reeks en om nieuwe schatten aan te boren, doet VTM een beroep op de expertise van modekenner Tiany Kiriloff. “Veel mensen beseffen niet dat ook vintage mode wat kan opleveren.”

Sebastiaan Bedaux

Vanaf dinsdagavond gaat Staf Coppens weer op schattenjacht. Is die gekke stoel van de rommelmarkt écht design? Is een vintage kledingstuk of een stapel Pokémonkaarten veel waard? Is dat schilderij echt zeldzaam? Iedereen die denkt of hoopt een voorwerp te hebben dat veel waard is, kan het laten taxeren. De eerste vijf seizoenen van Rijker Dan Je Denkt? hadden gemiddeld meer dan 700.000 kijkers. En de zoektocht naar spectaculaire vondsten stopt nooit. De verschillende taxatiedagen voor het nieuwe seizoen lokten een recordaantal bezoekers. Nieuw dit seizoen is het team van experten. De kijkers zullen een aantal oude bekenden herkennen, maar maken ook kennis met vers bloed. Het meest opvallende nieuwe gezicht is Tiany Kiriloff, bezielster van Belmodo.be, styliste, journaliste en lifestyle lover. Ze heeft een bijna encyclopedische kennis van designers van vroeger en nu. “Ik ben op zoek naar pareltjes in de kast van Vlaanderen. Als er kledingstukken van grote merken zoals Chanel en Valentino tussen zitten, wordt het heel erg de moeite”, zegt Tiany.

Het feit dat jij wordt ingeschakeld, wil toch zeggen dat er in heel wat Vlaamse kleerkasten waardevolle vintage mode-items liggen?
Ik denk het, maar het is wel pas het eerste seizoen dat er in het programma aandacht wordt besteed aan vintage kleding. Ik denk niet dat alle kijkers al op de hoogte waren dat ze ook die items konden laten taxeren. Maar er liggen zonder twijfel heel wat modieuze schatten in Vlaamse kleerkasten. Misschien zonder dat de eigenaars dat beseffen. Bij designermerken als Louis Vuitton, Chanel of Delvaux kan de prijs flink oplopen. Voor zo’n vintage koffer van Louis Vuitton bijvoorbeeld krijg je al snel 12.000 euro. Stel je voor dat je zoiets op de kop tikt op een rommelmarkt. Maar mode is natuurlijk geen kunst, de prijzen zullen nooit die richting uit gaan.

Wat heb je allemaal de revue zien passeren? En heb je je als verzamelaar moeten inhouden om niet alles zelf te kopen?
Ik weet niet of ik al zoveel mag verklappen, maar ik heb toch een aantal Delvaux’tjes gezien die er fantastisch uitzagen. En een paar zeldzame brillen die iemand voor een appel en een ei op een rommelmarkt had gekocht. Zo zijn er wel wat spullen de revue gepasseerd die ik graag in mijn collectie zou willen, maar ik heb me kunnen inhouden. Ik heb zelf al een vrij grote collectie, gekoppeld aan een beperkte kastruimte. Het mag niet uit zijn voegen barsten.

Rijker Dan Je Denkt?, vanaf dinsdag 21 november om 20u35 bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier