Voor jou gelezen: Schitterende dieren van Lawrence Osborne ****

De Britse schrijver Lawrence Osborne doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, ook al heeft hij literaire reisboeken, romans en essays geschreven. Ergens is het wel logisch, want Schitterende Dieren is zijn eerste roman die vertaald is naar het Nederlands. Iets wat met zijn andere boeken zeker ook mag gebeuren, als die in de trant zijn dit boek.

Vanaf de eerste zin merk je dat Osborne een taalvirtuoos en een scherpe observator is. Een schrijver die je kan meenemen naar een andere plaats en er dan ook nog eens in slaagt om prachtige zinnen – die in het Engels waarschijnlijk nog net dat ietsje beter klinken- te vormen, heeft een streepje voor.

Rijkdom en snobisme

In Schitterende Dieren schetst Osborne het leven van het rijkeluismeisje Naomi, dat haar zomer doorbrengt op het Griekse eiland Hydra met haar vader en haar hatelijke stiefmoeder. Tijdens haar omzwervingen ontmoet ze Samantha, een Amerikaanse die met haar familie ook de vakantie doorbrengt op het eiland. Er ontstaat meteen een band tussen de meisjes en ze spenderen bijna al hun tijd samen. Ze zwemmen, zonnebaden en drinken om de verveling tegen te gaan. Alles verandert wanneer ze op een verlaten plek een vluchteling, Faoud, ontdekken. Hij wordt door de meisjes geholpen, zonder dat ze iets van hem afweten. Vooral Naomi werpt zich op als reddende engel en bedenkt een plan om Faoud een nieuwe toekomst te geven, en tegelijk haar vader en stiefmoeder te straffen voor hun rijkdom en snobisme. Dit loopt niet zoals gepland en mondt uit in een neerwaartse spiraal van geweld. Zo wordt ook de band tussen de meisjes danig op de proef gesteld.

Vanaf de eerste zin merk je dat Osborne een taalvirtuoos en een scherpe observator is.”

Klassenverschil

Het verhaal wordt door Osborne op een prachtige manier verteld. Hij slaagt er in je te laten proeven van het leven op het sprookjesachtige Hydra, totdat je zelfs de altijd aanwezige zon op je huid voelt branden. Niet enkel lijkt hij alles zo perfect te beschrijven, hij is ook een meester in het uitspitten van intermenselijke relaties en het blootleggen van klassenverschillen. Naomi staat aan de top als rijkesluisdochter, Sam doet er alles aan om dezelfde standing te bereiken en Faoud leek ooit rijk en wordt, door om te gaan met de meisjes, geconfronteerd met wat hij kwijt is. Het enige minpuntje aan het boek is dat naar het einde toe het verhaal zijn glans een beetje verliest. Maar zelfs dit kan een zet zijn van de schrijver, die je op die manier laat beseffen dat aan alle warme zomers een eind komt, zelfs op Hydra. En dat is meesterschap.

Schitterende Dieren van  Lawrence Osborne is uitgegeven door Prometheus en telt 286 pagina’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier