Ontbijtbabbel met voetbalanalist, trainer en mediafiguur Wesley Sonck: “Heel blij dat ik mijn kinderen kan zien opgroeien”

Het nieuwe voetbalseizoen is dit weekend afgetrapt en vandaag staat er met Club Brugge tegen Racing Genk al meteen een topper op het programma. Voetbalfans wrijven zich al in de handen, zo ook ex-profvoetballer, voetbalanalist en bondscoach van de U19 van de nationale ploeg Wesley Sonck. “Wat ik van dit seizoen verwacht? Daar valt nu nog niet veel over te zeggen. Tegen eind augustus zien heel wat ploegen er toch weer helemaal anders uit.”

Wesley Sonck was in zijn tijd – en dat is eigenlijk nog niet zo lang geleden – een begenadigd profvoetballer. Nu is hij een fervent golfer met een indrukwekkende handicap, en ik tref hem voor onze Ontbijtbabbel dan ook op het terras van de Cleydael Golf & Country Club. De aanleiding voor ons gesprek: zijn kersverse Masterclass Voetballen , een onlinecursus met 34 video’s boordevol informatie, tips en tricks gericht op jeugdspelertjes. “Mijn zoon is zelf een jeugdspeler, van KVK Ninove. Hij is nu 13 en ik zie hem wekelijks spelen. Daardoor merk ik heel goed over hoe weinig basistechniek spelertjes van die leeftijd beschikken. Hoe trap je een lange bal hoog, hoe trap je er eentje met effect, hoe trap je met de wreef, hoe hou je je lichaam tijdens zo’n trap? Je moet iemand hebben die zegt en toont wat de juiste manier is. Dat probeer ik te doen met die Masterclass Voetballen . Zodat die spelertjes hun eigen techniek kunnen bijschaven. Ook voor jeugdtrainers kan dit een grote hulp zijn. Bob Browaeys, met wie ik deze cursus gemaakt heb, legt namelijk de tactische kant uit van het voetbalspel.”

Je weet waarover je praat: je bent tegenwoordig bondscoach van de U19 van de nationale ploeg. Is de volgende stap trainer worden van een ploeg in eerste klasse?

“Ik ben al hoofdcoach, van de U19 van België, en die taak neem ik heel serieus. Maar als je je trainersdiploma hebt behaald, denken mensen al heel snel dat je T1 wil worden van een topploeg. Op dit moment heb ik die ambitie niet. Ik doe wat ik graag doe en ik ben heel blij dat ik mijn kinderen de laatste jaren heb zien opgroeien. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik weet heel goed hoeveel je moet opgeven om dag in dag uit met voetbal bezig te zijn. De vraag is of ik dat wel wil op dit moment. Ik sprak laatst nog met een hoofdcoach, en die mannen hebben toch een ander leven. Maar als er ooit een club komt met een mooi aanbod, dan zal ik dat zeker bekijken.”

Van alle dingen die ik nu doe, heb ik helemaal niks op voorhand gepland.”

Misschien is je huidige leven gewoon te mooi: de U19 trainen, opdraven in ‘Extra Time’, een succesvol tv-programma (De Container Cup) presenteren.

“Ik kan er toch niks aan doen dat voetbal zowel mijn hobby als mijn beroep is? De vraag is welk evenwicht je in je leven wil hebben en welke toekomst je voor jezelf ziet. Als T1 van een eersteklasseploeg heb je die toekomst nooit volledig zelf in handen. Je bent afhankelijk van je spelers, van de uitslagen. Je moet onmiddellijk presteren, anders kan het snel afgelopen zijn.”

Is het leven eigenlijk nu leuker dan toen je profvoetballer was?

“Nee. Wat ik nu allemaal mag doen, vind ik heel leuk. En ik doe alles voor de volle 100 procent. Maar hoe kan ik dit nu leuker vinden dan wat ze me hebben afgenomen en wat ik het allerliefste deed? Op een gegeven moment heeft iemand beslist dat ik moest stoppen met voetballen. Ik was 35 en superfit, ik verzorgde me goed en leefde voor mijn sport. Ik had zeker nog een paar jaar kunnen meedraaien op het hoogste niveau. Maar daar werd anders over beslist. Dat wat ik het allerliefste deed en waar ik het allerbeste in was, kan ik nu niet meer doen.”

Had je eigenlijk ooit gedacht dat je een programma als ‘De Container Cup’ zou presenteren?

“Nooit! Van alle dingen die ik nu doe, heb ik helemaal niks op voorhand gepland. Ik ben begonnen als co-commentator en analist voor Champions League-wedstrijden. En blijkbaar kon ik het wel goed en af en toe grappig verwoorden en mijn meningen sterk onderbouwen. Plots kom je in zo’n entertainmentprogramma terecht. Dat had ik twee jaar geleden niet kunnen verzinnen. Maar ook dat doe ik met heel veel goesting. En ik word over dat programma misschien nog wel vaker aangesproken dan over alles wat met voetbal te maken heeft.”

Laatste vraag: Club Brugge tegen Racing Genk vandaag, twee clubs waarbij je zelf gespeeld hebt, hoe kijk je daarnaar?

“Ik zie daar twee nieuwe trainers, allebei van mijn generatie. Carl Hoefkens en Wouter Vrancken. Wouter zat bij mij in de Pro License-cursus, Carl een jaar na mij. Ik wens ze allebei heel veel succes. Maar ik hoef daar niet zozeer in hun plaats te staan.”

‘Masterclass Voetballen’ met Wesley Sonck en Bob Browaeys is te koop (29,99 euro) op www.leerhetvandebeste.be en bij Standaard Boekhandel, Fnac en Carrefour.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier