Onmisbare tips om voorgoed van spam verlost te zijn

Als we onze mailbox mogen geloven, dan hebben we de jackpot  gewonnen: een Jordaanse prins schenkt ons een deel van zijn fortuin en we staan op het punt om een iPhone 7 te winnen. Om van dat luxereisje naar Cuba nog maar te zwijgen. Helaas zijn deze situaties stuk voor stuk voorbeelden van spam. Maar wat is spam precies? En hoe geraak je er van af?

Wat is spam precies?

Spam is een verzamelnaam voor alle ongewenste berichten die je krijgt. De term werd geïntroduceerd in een sketch van de Britse komieken van Monty Python waarin het verbod op sluikreclame op televisie aan de kaak werd gesteld. De meest gekende vorm van spam is via mail, maar ook via sms, sociale media en fax kan je met de ongewenste boodschappen te maken krijgen. Hoe weet je of je met spam te maken hebt? Als het bericht naar heel veel mensen tegelijkertijd gericht is, zou er een belletje moeten gaan rinkelen.

Kan je er iets aan doen?

Wordt je mailbox, ondanks die spamfilter, overspoeld met aanlokkelijke aanbiedingen, genereuze kortingsbonnen en veelbelovende wedstrijden? Dan hebben verschillende bedrijven je gegevens weten te pakken te krijgen. Gelukkig kan je er ook weer van af geraken, al vraagt het wel wat tijd. In elke mail staat het woordje ‘uitschrijven’ of ‘unsubscribe’. Via die link kan je je gemakkelijk uitschrijven, al is het een serieus karwei om dat met alle mails te doen. Daarom bestaan er ook enkele trucjes om in de toekomst geen tientallen ongewenste berichten te krijgen.

1. Deel je gegevens niet zomaar

Het is snel gebeurd: je schrijft je in voor een nieuwsbrief, neemt deel aan een wedstrijd om een weekendje weg te winnen of wil maandelijks kortingsbonnen ontvangen. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe bedrijven gemakkelijk aan je gegevens komen. Een gouden tip is dan ook om niet te kwistig te zijn met je privé mailadres. Onze raad? Gebruik twee mailadressen: eentje om leuke aanbiedingen te zoeken en online te shoppen en een ander voor belangrijke dingen.

2. Wees origineel

Naast voorzichtig mag je ook gerust creatief zijn met je mailadres. Spammers kunnen heel vervelend zijn, maar dom zijn ze (meestal) niet. Het zijn meesters in namen gokken. Kies bijvoorbeeld nooit enkel je voor- of achternaam als mailadres, maar ga altijd voor een combinatie van de twee. En wil je het helemaal slim spelen? Zet er dan nog een afkorting bij, bijvoorbeeld van de stad of provincie waarin je woont.

3. Waan je dood

Antwoord nooit op een spammail en zet je automatisch antwoord uit. Want als een spammer reactie krijgt op een mail, ook al is het de boodschap dat je geen mails meer wenst te ontvangen, zal die je toch nog meer spam sturen. Ook het automatisch downloaden van afbeeldingen is geen goed idee. In bepaalde programma’s staat die functie automatisch uit, en dat is maar goed ook. Open je de afbeeldingen in de mail, dan krijgt de spammer een melding dat je de mail effectief bekijkt en zullen ze je vaker spammen. En geloof ons, die Jordaanse prins is echt geen knapperd.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier