Sport Vlaanderen promoot bewegen op het werk: een gezonde levensstijl, ook op de werkvloer

Geen tijd, een gebrek aan motivatie of geen geschikte sportpartner. Het zijn maar enkele redenen waarom de Vlaming niet of te weinig sport. Maar we sporten niet alleen te weinig, we bewegen ook te weinig. De meeste werknemers zitten dagelijks urenlang op hun stoel. Iedereen weet het, maar wat doe je eraan?

Vrijwel 78% van de werknemers haalt de beweegnorm niet (5 keer/week matig intensief bewegen gedurende 30 minuten) en 53% kampt met overgewicht. Dit kan veel beter. Daarom lanceerde Sport Vlaanderen (het vroegere Bloso) het actieplan ‘Sport op het Werk’. Sporten en bewegen op het werk lonen wel degelijk. Medewerkers die hun zittend werk tijdig afwisselen met een wandeling naar de printer, tijdens de middagpauze een spelletje Kubb spelen, gaan lopen of vaak de trap nemen, ervaren meer werkvreugde, zijn productiever en minder gevoelig voor stress. Het ziekteverzuim daalt bovendien drastisch, net als de kans op een burn-out.

Hoe begin ik eraan?

Werkgevers kunnen bij Sport Vlaanderen terecht voor een gratis sport- en beweegscan. Die brengt de sportieve noden en wensen van het personeel in kaart. Sport Vlaanderen analyseert de gegevens en komt deze nadien in het bedrijf toelichten. Er zijn gratis promotiematerialen en stickers voorhanden en via de website www.sport.vlaanderen/sportophetwerk kunnen bedrijven tips & tricks terugvinden. Bedrijven die graag een duurzaam sport- en beweegbeleid ontwikkelen, kunnen terecht bij privé-aanbieders. Dat hoeft allemaal niet veel te kosten. En Sport Vlaanderen biedt de stickers en de beweeg- en sportscan gratis aan. Ook de website staat boordevol gratis tips. Alvast één tip die werkt, zoek een sportambassadeur binnen je onderneming om, in samenspraak met de collega’s, concrete sportacties op te starten. Om je werkplek te voorzien van dynamisch kantoormeubilair, of om het woon-werkverkeer met de fiets te stimuleren, bestaan ondertussen behoorlijk wat lease- en huurmogelijkheden. Alles is mogelijk voor de kleinste kmo en het grootste concern. Er zijn dus geen excuses meer.

Philippe Muyters (Minister voor Werk, Economie, Innovatie en Sport): “Sporten is gezond. Dat weet ondertussen iedereen. Maar sporten is gewoon ook leuk. Zeker als je dat samen met je collega’s kan doen. Het werkt motiverend, het zorgt voor een betere sfeer op het werk. Fitte werknemers zitten gewoon beter in hun vel. Daar worden ze niet alleen zelf beter van, maar ook hun werkgevers: ze zijn namelijk productiever. Dus ook het bedrijf profiteert ervan. Bij Sport Vlaanderen weten we het al langer: sporters beleven meer.”

Het hoeft geen marathon te zijn

Bedrijven zetten vaak in op eenmalige events om hun werknemers tot bewegen aan te zetten. Denk maar aan een bedrijfsevent of een workshop. Sport Vlaanderen juicht dergelijke initiatieven ten zeerste toe, maar we hebben het liefst dat de acties een plaats hebben in een duurzaam én haalbaar sportplan in de onderneming. Elke dag 10.000 stappen afleggen, functioneel bewegen zoals met de fiets naar het werk komen, dagelijks voldoende de gewrichten activeren,… We merken dat medewerkers bereid zijn te bewegen op het werk, zolang ze niet zweten of zich moeten omkleden. Als je een sportaanbod uitwerkt, houd je daar het best rekening mee.

Belangrijk is ook dat alle medewerkers het aanbod moeten kunnen smaken. Zowel de medewerker die niet sportief is als de halve marathonloper moet binnen het aanbod zijn of haar gading vinden. Daarom geeft een duurzaam en laagdrempelig sportaanbod de grootste garantie op groot en langdurig plezier.

#sportersbelevenmeer. Beleef het, deel het!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier