Hoe beleefden Staf Coppens en zijn gezin hun eerste zomer in Zweden? “Niet het hele jaar op een wolk geleefd”

Vorig jaar verhuisde Staf Coppens, samen met zijn gezin, naar Zweden om er zijn grote droom na te jagen: een eigen camping openen. Nu heeft de sympathieke tv-maker er zijn eerste Zweedse zomer opzitten. “Niks in het leven is enkel rozengeur en maneschijn, maar dit komt toch dicht in de buurt.”

De zoektocht naar een eigen camping en de grote verhuis naar Zweden werden afgelopen jaar al gedocumenteerd in het uiterst populaire VTM-programma Camping Coppens . In het tweede seizoen, dat donderdag van start gaat, zien we hoe het de familie Coppens vergaat als echte uitbaters van hun eigen camping, Camp Grinsby genaamd. “De zomer is in een vingerknip voorbijgevlogen”, vertelt Staf, die net naar België onderweg is om een nieuw seizoen van Code van Coppens in te blikken. “Het was keihard werken, maar het was ook heerlijk. Ik heb ontzettend veel mensen ontmoet, ik heb ontzettend veel geleerd, ik heb mijn kinderen wel weinig gezien omdat ze het te druk hadden met spelen op de camping. Het was heerlijk weer, ik heb veel familie gezien en een volle camping gehad. Ik mag met andere woorden niet klagen.”

Heerlijk weer? Terwijl wij hier de slechtste zomer ooit meemaakten?

“Wat een drama was dat in België. Ik zag beelden op mijn telefoon van die overstromingen. Ik had zelfs een boeking van iemand die niet was komen opdagen, omdat haar gloednieuwe caravan dubbelgeplooid tegen een boom stond en dus niet naar Zweden kon komen. Mijn hart brak. Wat een verschil met de Zweedse zomer.”

Het was jullie grote droom om naar Zweden te verkassen. Is het alles waar je van droomde?

“Ik heb uiteraard niet een heel jaar lang op een wolk geleefd hier in Zweden. Een eigen camping was een droom, net als de verhuis naar Zweden. Je stelt je daar dan vanalles bij voor, maar de realiteit is toch nog wat anders. Het blijft een droom, maar heel af en toe is het ook een nachtmerrie. Toch is de balans zeker positief. Het is natuurlijk hard werken en je moet je aanpassen. Je moet een nieuwe taal en cultuur leren, je kinderen moeten naar een nieuwe school, zo’n camping uitbaten is ook soms een struggle en er komt ook wel wat stress bij kijken. Toch zijn we hier dolgelukkig.”

Zijn jullie al helemaal ingeburgerd?

“De kindjes wel. Die gaan nu al weer twee weken naar school en spreken bijna vloeiend Zweeds. Zelf begrijp ik ongeveer 60 procent, schat ik in. Er is nog wel wat werk aan. Integreren in een andere samenleving gaat niet in een vingerknip. Maar het is zo’n leuk en vooral leerrijk proces. Een ongelooflijke verrijking is het.”

Integreren in een andere samenleving gaat niet in een vingerknip

Het eerste seizoen was een kijkcijferkanon. Had je dat verwacht?

“Nee, ik kan het zelfs nog altijd niet goed vatten. Ik hoorde dat VTM tevreden was over het aantal kijkers. Maar ik ben zelf niet meer zo vaak in België geweest sinds de laatste uitzending, dus ik kan moeilijk voelen hoe het programma er leeft. Ik ben er wel heel trots op en hoop vooral dat de kijkers nu ook het vervolg graag gaan zien. Nu ga je zien hoe wij het als campinguitbaters doen. Het idee was om dit eerste jaar en deze eerste zomer te gebruiken om alle kneepjes van het vak te leren, zonder al te veel te veranderen aan de camping. We drukken dus nog niet onze eigen stempel op de camping, ook al omdat we zo verliefd waren op de camping zoals ze was. Wanneer het kampeerseizoen ten einde loopt, gaan we rustig bekijken wat er beter kan.

En dus is ook een derde seizoen al een zekerheid?

“Dat weet ik niet. Ik denk dat zolang we hier nieuwe dingen beleven de kans bestaat dat mensen het leuk vinden om naar Camping Coppens te blijven kijken. En ik heb in ieder geval het gevoel dat ik elke dag nog in een nieuwe wereld stap en nieuwe dingen meemaak.”

 

‘Camping Coppens’, vanaf donderdag 9 september om 20.35 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier