Star Wars voor dummies: welke films moet je kijken (en welke niet)

Binnen twee weken lopen alle filmzalen in ons land vol voor de nieuwe Star Wars-film ‘The Force Awakens’. Fans kijken hier al jaren naar uit, maar wat als ‘may the force be with you’ het enige is wat je van Star Wars kent? Welke films moet je kijken, en vooral: welke niet?

Eigenlijk is je crash course voor ‘The Force Awakens’ zeer simpel: kijk gewoon de originele trilogie, die uitkwam in de jaren 70 en 80:

Star Wars Episode IV: A New Hope (1977)
Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
Star Wars Episode VI: The Return of the Jedi (1983)

Dit zijn de films met iconische personages als Luke Skywalker, Han Solo, Obi Wan, prinses Leia, Darth Vader en veel meer. ‘The Force Awakens’ speelt zich 30 jaar na ‘Return of the Jedi’ af, dus als je snel ‘mee’ wil zijn, moet je enkel deze drie films kijken. Hoewel ‘The Force Awakens’ ook een nieuw begin is, zullen er heel wat verwijzingen naar de klassieke trilogie in zitten.

star-wars-cinematography
Chewie, Luke, Obi Wan en Han Solo: 4 iconen op een rij.

Als je de films  bekijkt op dvd of blu-ray, zal het je opvallen dat ze de tand des tijds verrassend goed hebben doorstaan, gezien hun gezegende leeftijd. Dat komt echter omdat George Lucas (het brein achter Star Wars) de films in de jaren 90 opnieuw heeft uitgebracht en herwerkt als ‘special editions’. Hij voegde effecten toe, verwijderde wat gedateerd was, en gaf sommige scènes zelfs een hele make-over. De films die je nu kijkt, zijn dus volledig herwerkte versies van de originelen. Lucas bleef zelfs tot de blu-ray release van 2011 nog dingen aanpassen. Heel wat fans hebben het niet zo voor de ‘special editions’, en hopen al jaren op een uitgave van de originelen, maar de kans is klein dat die er ooit komt. Als je na het kijken eens wilt vergelijken, vind je hier meer uitleg over de aanpassingen.

yoda-empire-strikes-back-flashlight-wallpaper-4.jpg
Yoda was het populairste nieuwe personage in ‘The Empire Strikes Back’.

De prequels: niet verplicht

Je ziet het wel hierboven: het ‘verplichte’ lijstje begint met ‘episode IV’. Waar zijn de eerste drie dan? Jarenlang zaten die in het hoofd van George Lucas, want hij begon zijn epos eigenlijk in het midden. De technologie was volgens hem nog niet ver genoeg gevorderd om die eerste hoofdstukken goed uit te werken. Toen dat jaren later wel zo was, kroop Lucas uit zijn schulp en begon hij aan de trilogie prequels. Deze films tonen de origine van de legendarische Darth Vader.

Episodes I - III: kijken mag, maar is niet verplicht.
Episodes I – III: kijken op eigen risico.

Episodes I – III zijn echter best teleurstellend, zeker in vergelijking met de originele films. Waarom zoveel fans het -terecht- niet zo voor de prequels hebben, zou ons te ver brengen. Maar je begint je Star Wars-reis dus beter niet met ‘Episode I: The Phantom Menace’. Zelfs als je ze toch wilt kijken, doe je dat best ná de originele trilogie.

Je verplichte kijkvoer beperkt zich dus tot drie films, niet zo tijdrovend als je op 16 december naar ‘The Force Awakens’ gaat kijken… of door iemand meegesleurd wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier