Sven de Leijer brengt al voor de zesde keer ‘Vrede op aarde’: “Het hoort bij de kerstperiode zoals gourmet en cadeautjes”

Het is meer dan ooit nodig, vrede op aarde. Maar gelukkig zorgt Sven de Leijer daar deze kerstperiode weer voor. In de ondertussen al zesde reeks van ‘Vrede op aarde’ blikt Sven op zijn onnavolgbare manier terug op het voorbije jaar.

Het is ondertussen een jaarlijkse traditie: Vrede op aarde , ons gebracht door presentator Sven de Leijer, die elke aflevering met drie bekende gasten het beste, meest bizarre, grappigste of ontroerendste van 2022 bespreekt. Onder anderen Metejoor, Danira Boukhriss Terkessidis, Tom Waes, Fien Germijns, Kamal Kharmach, Toby Alderweireld, Steven Van Herreweghe, Ella Leyers, Martin Heylen en Jan Balliauw komen langs. Natuurlijk is er geen Vrede op aarde zonder de prestigieuze Vrede op aarde -awards in de chalet in de Ardennen. En dus ook niet zonder de vakkundige jury onder leiding van juryvoorzitter Jan Peumans. Ze debatteren over de belangrijke en iets minder belangrijke personen, gebeurtenissen en thema’s van 2022. In de chalet wordt Sven dit seizoen bijgestaan door gastvrouw Soe Nsuki, die ook voor verrassende reportages zorgt. Soe organiseerde onder andere een Oekraïnse feestdag in een nooddorp, stak een hart onder de riem in de kinderopvang, richtte een fanclub op voor iemand die het écht verdiende, zamelde geld in voor de Red Flames, en nog veel meer.

‘Vrede op aarde’, voor het eerst in oorlogstijd. Sven, de wereld heeft je nodig!

(lacht) Er gebeuren inderdaad heel wat minder leuke dingen, zowel in ons land als in de rest van de wereld. Ik hoop dat een laagdrempelig programma als Vrede op aarde kan bijdragen aan een paar gezellige en ontspannende avonden. In het programma bekijk ik de wereld wel altijd door een roze bril, al gaan we thema’s als de oorlog niet uit de weg. Zo zijn we naar een nooddorp voor Oekraïners in Mechelen getrokken op de onafhankelijkheidsdag van dat land, net om die mensen die daar in containers wonen en nogal repetitieve dagen kennen wat ontspanning en afleiding te bieden.”

Ik bekijk de wereld altijd door een roze bril, al gaan we thema’s als de oorlog niet uit de weg”

Je brengt al voor het zesde jaar op rij ‘Vrede op aarde’. Het is uitgegroeid tot een eindejaarsklassieker.

“Klopt. Het hoort nu bij de kerstperiode als gourmet en cadeautjes. Dat gevoel heb ik. We proberen ook elk jaar stappen vooruit te zetten, en daar slagen we ook in. Mensen spreken mij er veel op aan. Het is ook wat ik zelf het allerliefste doe: in de studio zitten en met mensen een beetje onnozel doen. Bij de eerste opname had ik letterlijk kippenvel, zo plezant vond ik het. De eerste twee of drie jaar was het voor mij en de ploeg nog een zoektocht, maar nu zit het echt in mijn vingers. Vrede op aarde is echt iets bijzonder leuks geworden om aan te werken.”

Je hebt via dit programma Jan Peumans gelanceerd als tv-figuur. Ook hij is weer van de partij?

“Absoluut! Ik denk niet dat ik dit zonder hem zou doen. Jan Peumans is een cruciaal onderdeel van Vrede op aarde. En ook hij is in de loop der jaren gegroeid in zijn rol. Ik kan verklappen dat hij in de chalet in absolute topvorm was. Ik ben blij dat we hem nog één keer per jaar kunnen zien in zijn rol als verbindende voorzitter, zoals in zijn laatste jaren in de politiek.”

Nieuw dit seizoen is je sidekick Soe Nsuki.

“Ik heb in Vrede op aarde altijd zo’n sidekick gehad: Lukas Lelie in het begin, later Thomas Huyghe en Luc Haekens. En nu is het de beurt aan Soe. Vorig jaar was ze te gast in de studio en daar hadden de redactie en ikzelf een heel goed gevoel bij. Soe is altijd heel opgewekt en vrolijk. Ze brengt met andere woorden vrede op aarde.”

‘Vrede op aarde’, vanaf 24 december twaalf avonden lang op Eén. Op oudejaarsavond telt Sven de Leijer in een speciale ‘Vrede op aarde’ samen met zijn gasten af naar het nieuwe jaar.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier