Terracotta is het nieuwe rood: woonexpert Bart Appeltans over de revival van aardse en warme kleuren

Nu onze Rode Duivels starten aan hun nieuw WK-avontuur, gaat ons dagelijks leven de komende weken weer net iets roder kleuren! Vlaggen, sjaals, partydeco, rood alom! Maar is rood nu eigenlijk ook een populaire kleur in onze interieurs? En hoe kan je rood toepassen?

Het antwoord op de eerste vraag is vrij duidelijk. Rood en dan vooral bordeauxrood was in de jaren 90 en begin jaren 2000 een populaire accentkleur. Gecombineerd met donkergrijs werd de kleur in heel wat interieurs veel toegepast. Maar de komst van het nieuwe millennium en de populariteit van strakke witte interieurs deed alle roodtinten daarna vrij snel aan populariteit inboeten. Rood is erg aanwezig, vrij hard en intens om te gebruiken in je interieur. Als accent in een kunstwerk of een decoratiestuk zag je rood de voorbije jaren nog wel toegepast worden, maar als hoofdtint was rood helemaal uit de gratie gevallen.

Tot onlangs toch, want de voorbije twee jaar maakten de strakke interieurs opnieuw plaats voor gezelligheid in huis. Een trend waarbij natuurlijke materialen, warmte en cosiness echt wel voorop staan, wat op zijn beurt dan weer zorgt voor een echte revival van alle warme en aardse kleuren. Niet verkeersrood of bordeauxrood, maar wel alle zachte natuurlijke rode tinten zijn weer helemaal in. Met de terracottatinten als echte koplopers!

Ook een traditioneel rood versierde kerstboom is opnieuw helemaal in

Warme roodtinten

Het warme spectrum van de kleurenkaart wint stilaan terug terrein van de groentinten die al jaren super populair zijn. En je merkt het overal rondom je heen: in de mode zien we volop roest, koraal, roze en rood terugkomen, maar ook in interieurs van winkels, hotels en horeca merk je volop de comeback van de warme roodtinten. En voor de kerstliefhebbers: een traditioneel rood versierde kerstboom is helemaal in, liefst met vintage of een combinatie van speelse gekleurde en rode decoratie.

 © Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto

Maar hoe kan je nu rood toevoegen aan je interieur? Hierbij enkele leuke ideeën!

Een rode box is super sfeervol. Woon je in een klassieke rijwoning of herenhuis en zijn je zithoek en eetkamer gecompartimenteerd? Dan kan je de volledige ruimte, muren – en voor de durvers – ook het plafond, volledig in een mooie terracottatint te verven. Ook een toilet of een halletje volledig in deze kleur zetten geeft een echt wauw-effect!

Momenteel vind je erg veel stijlvolle behangpapieren die de structuur hebben van linnen of een ander grof geweven stof. Een mooie oudroze tint, een koraaltint, een zachte terracottatint of een roodbruine tint geeft erg veel karakter aan je ruimte. Kies een mooie grote wand als eyecatcher. Het stofeffect van het behangpapier zorgt voor een extra luxegevoel. Ook achter je bed kan je de wand behangen met dergelijk papier. Je slaapkamer krijgt een instant hotelgevoel!

Terracotta vazen, bloempotten en schotels vind je momenteel in verschillende tinten terug in tuincentra en interieurwinkels. Zet een mix van deze tinten als compositie op de grond, op een kast of op je eettafel. Werk af met veel planten, droogbloemen of kaarsen. Het geeft je ruimte een karaktervolle injectie van kleur.

Kleine terracotta wandtegeltjes zijn helemaal terug van weggeweest. Combineer deze in een strakke keuken, badkamer, toilet of gewoon decoratief in de hal, aan een barmeubel of in je leefruimte. Het ruwe natuurlijke karakter van deze tegeltjes zorgt voor een speelse sfeer en geeft een match met strakke witte wanden of kasten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier