Zes trends voor een prachtig terras

De zomer van 2023 heeft ons al heel wat mooie zonnige dagen gegeven. Heerlijk genieten op ons terras doen we dit jaar dus zeker met volle teugen! En met een beetje geluk kunnen we dat nog enkele maanden doen! Je terras wat extra liefde en aandacht geven is dan ook geen overbodige luxe, nu we minder tijd doorbrengen in ons interieur. Maar wat zijn nu de opvallendste trends deze zomer om je buitenruimte in te richten? Interieurexpert Bart Appeltans somt ze graag voor je op!

1. Curvy is hot

Organische en ronde vormen nemen nu ook onze buitenruimte in. In ons interieur zien we al even de meest speelse glooiende objecten terugkomen, maar ook in vele buitencollecties vind je deze vormgeving nu terug. Je kan gerust enkele organische stuks als een poefje, leuke kussens of een bijzettafeltje toevoegen aan je huidige tuinset om deze vibe ook op je terras tot uiting te laten komen.

2. Hout mag weer

Waar houten tuinmeubelen lang minder populair waren, maken ze deze zomer een volledige comeback. De klassieke teaken tuinsets van weleer maken weliswaar plaats voor moderne, luxueus uitziende houten meubelsets. Speels, elegant en erg natuurlijk van look. Deze tafels en stoelen staan mooi op een strak betonnen of betegeld terras.

3. Natuurlijke kleuren

Kussens of geweven touw in zetels en banken mogen ook al eens een ander kleurtje hebben. Naast beige en antraciet zien we nu ook veel stoffen terugkomen in diverse groentinten. Ook warme kleuren als terracotta en bruin vallen op in mooie stoffen en patronen. Een makkelijke manier om een kleuraccent op je terras te brengen, zijn stenen bloempotten.

Een zonneluifel bespaart je gesukkel met zware parasolvoeten en moeilijk te hanteren grote parasols”

4. Ibiza meets Japandi

De Ibiza-stijl voor buiten is nog altijd trendy! Toch wordt deze stijl, net zoals in onze interieurs, al eens vaker gemixt met japandi- of wabi sabi-invloeden. Ruwe houten schalen, speelse lampionnen of een serene sobere styling met enkele grote bloempotten en opvallende planten geven je deze look. Een mooie esdoornboom in een grote XL-pot op je terras, gecombineerd met een subtiele prikspot voor sfeerlicht ‘s avonds geeft je helemaal de rustgevende sfeer die je zoekt!

Nadat ze het interieur veroverden, hebben meubels met ronde vormen nu ook de weg naar het terras gevonden. (foto Getty Images)
Nadat ze het interieur veroverden, hebben meubels met ronde vormen nu ook de weg naar het terras gevonden. (foto Getty Images)

5. Multifunctionele zitbank

Het combineren van stoelen aan één zijde van je tuintafel en een strakke lange houten zitbank aan de andere kant geeft een speels en creatief effect. En is bovendien ook handig om een hele bende kids lekker dicht bij elkaar aan je tafel te doen passen! Zo’n houten bank kan trouwens in de winter ook een leuke lage console worden. Plaats de zitbank dan tegen een wand op je terras met wat houtblokken, lantaarns en planten erop. Handig en heel het jaar door te gebruiken!

6. De comeback van de zonneluifel

Een overkapping, zonneluifel of zonnescherm is niet meer weg te denken aan onze terrassen. De alsmaar warmere zomerdagen vragen om extra schaduw aan je huis. De klassieke zonneluifel, gemonteerd tegen je gevel, is dan ook helemaal terug van weggeweest. Geen gesukkel met zware parasolvoeten of moeilijk te hanteren grote parasols. Een zonneluifel bestaat tegenwoordig in een strakke aluminium afkasting die je kan matchen met de kleur van je ramen. Een strakke zwarte uitvoering vind ik het knapste. Je kan er zelfs ledlicht in integreren en eens toegeklapt heb je er geen omkijken meer naar! Super handig dus!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier