Tip van de week: opendeurdag voor trage wegen

Over heel Vlaanderen wordt vandaag de Dag van de Trage Weg gevierd, en dat al voor de 20ste keer. Historische wegen en nieuwe doorsteekjes, van de Westhoek tot het Maasland, worden vandaag in de bloemetjes gezet met stevige wandelingen en activiteiten. We zoomen in op drie opmerkelijke initiatieven.

Blankaart XL, Diksmuide

Rondom natuurgebied De Blankaart in Woumen werd een nagelnieuw wandelnetwerk ontwikkeld. Vandaag wordt het netwerk via tien verschillende wandellussen ingelopen, voor elke leeftijd, voor elk type wandelaar en ook voor minder mobiele mensen is een route beschikbaar. Er zijn vijf plekken waar je de ontdekkingstocht kan starten. Een stappersbus rijdt de hele dag op en neer en een taxiboot brengt je van vzw De Boot in Merkem tot aan de Knokkebrug over de IJzer. Ter hoogte van het Muséecafé de FOT’oeil (knooppunt 15) vaart een veerboot over de IJzer. Op verschillende plaatsen is er animatie en in bezoekerscentrum De Otter in De Blankaart worden workshops georganiseerd.

www.rlwesthoek.be/blankaart-xl

Stadsspiraal, Antwerpen

Trage wegen vind je overal, ook in een grootstad als Antwerpen. Geïnspireerd op een Londens idee wordt vandaag een stadsspiraal georganiseerd. Dat is een 35 kilometer lange wandeling die je bij elke omwenteling verder van het centrum en dichter bij de groene oases aan de rand van de stad brengt. Deelname is gratis. Er kan gestart worden vanaf 9 uur aan de achterkant van het Centraal Station op het Mediaplein. Wie 35 kilometer teveel vindt, kan op elk moment via het openbaar vervoer huiswaarts keren.

Het ‘InspiralLondon’ is trouwens meer dan 480 kilometer lang en wordt verdeeld in 36 etappes. Misschien een leuke trip voor je volgend verblijf in de Britse hoofdstad? Zie ook www.inspirallondon.com.

www.dagvandetrageweg.be

Mountainbikewalhalla, Vlierzele

In Vlierzele, deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem in Oost-Vlaanderen, is het al het hele weekend feest. Sint-Lievens-Houtem telt meer dan 100 kilometer aan trage wegen. Vandaag zijn de mountainbikers aan zet om dit groene paradijs uitgebreid te verkennen. Er zijn bepijlde routes van 15, 40 en 70 kilometer. Er wordt gestart tussen 8 en 12 uur aan het voetbalterrein Hemelrijk in Vlierzele. Deelname kost 5 euro en tot 16 jaar is deelname gratis.

www.dagvandetrageweg.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier