Tip van de week: Ploeteren in de natuur

“Is het met modder?”, vragen die van ons, 7 en 5 jaar, altijd als we onze wandelschoenen aantrekken. Het is voor hen een conditio sine qua non om mee te stappen. Ons land telt enkele parels van moerasgebieden waar vlinders, vogels, amfibieën en talloze insecten een thuis hebben.

1. Omringd door stilte – Antwerpen

Het verzet verschool zich in de Tweede Wereldoorlog in het gehucht Lovenhoek, ergens ‘te lande’ tussen Pulle en Vorselaar in de Antwerpse Kempen. Het gelijknamige natuurgebied bestaat uit vochtige broekbossen en heide, oud loofbos en nieuwe naaldbomen. Een wandeling, bewegwijzerd met oranje driehoek, loodst je 5,5 km lang door het gevarieerde gebied. De Molenbeek meandert er tussendoor. Je wandelt er over vlonderpaden, bruggetjes en stapstronken om geen natte voeten te krijgen. Ondertussen word je nagefloten door de talrijke vogels die zich in deze verder stille natuurplek bevinden.

www.kempen.be

Vlonderpaden, bruggetjes en stapstronken zorgen dat je geen natte voeten krijgt”

2. Wachten op de otter – West-Vlaanderen

Natuurgebied De Blankaart in Woumen bij Diksmuide bestaat uit vijvers, natte hooiweiden en moerasbosjes. Er zijn altijd wel ornithologen te vinden in de schuilhutten en houten uitkijktorens. De met zeshoekige bordjes bewegwijzerde Blankaartroute (10 km) brengt je via vlonderpaden en dwars door koeienweiden door het natte gebied. Vorig jaar opende hier ook een wandelnetwerk. Wie liever op het water de natuur beleeft, kan tussen 15 april en 15 september inschepen op de fluisterboot. Tussen het riet is soms de roerdomp te horen, ook wel het Spook van de Blankaart genoemd omwille van zijn griezelige roep.

Tip : Een bolderkarpicknick van zuivelhoeve ’t Hof van de Rhille .

www.blankaart.be

3. Groen in de stad – Brussel

De Groene Wandeling (60 km) is een perfect bewegwijzerde en prachtig gevarieerde route in het Brussels Gewest. Het brengt je van Schaarbeek naar het Zoniënwoud, van de Pedevallei naar de Heizel. De wandeling doorkruist de vele groengebieden die het Brussels Gewest rijk is. Het Moeras van Jette, beter bekend als het Moeraske, is er zo één. Hier stond ooit een waterkasteel waarvan sommige muren nog te zien zijn tussen het riet. Wat verder, of wat eerder naargelang in welke richting je de Groene Wandeling stapt, ligt het Moeras van Ganshoren in de Molenbeekvallei. Eigenlijk ongelooflijk dat je hier zo dichtbij de hoofdstad bent en toch midden in de natuur. Hier stap je langs vochtige weiden en fraaie bosjes. In het gebied leven maar liefst twaalf soorten vleermuizen. De Groene Wandeling hoef je trouwens niet in één keer te doen. Om de paar kilometer, tenzij in het Zoniënwoud, zijn er bus-, tram- of metrohaltes.

www.gardens.brussels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier