Van knoflook tot compost: onze groenexpert Angelo Dorny verklapt zijn tips en tricks voor je tuin in oktober

De grote zomerdrukte is voorbij, maar ook in oktober liggen er nog tuinklusjes op ons te wachten. De temperaturen zakken, het is vroeger donker en de planten in de tuin gaan stilaan in rust. Gelukkig zijn er de mistige ochtenden met een zwak najaarszonnetje. Dat maakt veel goed. We kunnen ook alweer dromen van volgend jaar, want oktober is ook de ideale periode om knoflook te planten. Gras moet nog steeds gemaaid worden en er valt een hoop te zeggen over het gebruik van compost als dekentje voor de winter die komt.

Knoflook planten

Oktober is de uitgelezen maand om knoflook te planten, als je er volgend jaar wil oogsten. Knoflook groeit het best in een goed doorlaatbare bodem. Met andere woorden: vermijd stilstaand water, dat werkt schimmels in de hand. En belangrijk om te weten: 1 teen wordt straks 1 nieuwe bol met meerdere teentjes. Maak de bovenste laag van de bodem een beetje los met een hark en plant er vervolgens de teentjes in. Zet ze op gemiddeld 10 centimeter van elkaar en het liefst ongeveer 8 tot 10 centimeter diep. Maak dicht en klaar, je hebt letterlijk in een paar minuten de belofte van de volgende zomer geplant.

Oktober is het moment om knoflook te planten. Elk teentje levert een nieuwe bol op! (Foto Angelo Dorny)
Oktober is het moment om knoflook te planten. Elk teentje levert een nieuwe bol op! (Foto Angelo Dorny)

Een laagje compost

Het gebruik van compost in de tuin kan ik niet genoeg toejuichen. Compost is wel degelijk het zwarte goud. Vroeger werd het vaak standaard ondergespit. Tegenwoordig weten we dat dat helemaal niet nodig is en zelfs het bodemleven kan schaden. Een laag van 5 tot 10 centimeter compost aanbrengen óp de bodem, niet in de bodem dus, zorgt voor een heleboel voordelen. Je bedekt de grond met een dekentje voor de winter die komt. Dat betekent dat het bodemleven ook langer aan het werk blijft en er veel minder uitspoeling is. Daarnaast is het uiteraard altijd een goed idee om natuurlijke bestanddelen aan de bodem toe te voegen. Compost is luchtig en heeft de eigenschap om goed water en voedingsstoffen vast te houden. Alleen maar voordelen dus. Maar, Angelo, als je compost niet onderspit, hoe komt het dan in de bodem terecht? Simpel. Dat doet het bodemleven voor ons. Gedaan met die pijnlijke rug. Merci, Moeder Natuur.

Maaien

Gras blijft ongestoord verder groeien bij temperaturen tot ongeveer 6 graden. Dat betekent dat je dus nog wel even verder kan met het maaien ervan. Uiteraard groeit het minder snel en is het een kwestie van dat te doen wanneer het niet erg nat is. Verander de maaistand vanaf nu, het liefst een beetje hoger dan tijdens de zomermaanden.

Afgevallen bladeren

Afgevallen bladeren, die op het gras blijven liggen, hark je bij elkaar en leg je in de border, tussen de planten die er groeien. Bladeren kunnen namelijk het gras verstikken. Een extra dekentje en straks ook humus voor de bodem. Wist je trouwens dat je ook zelf bladcompost kunt maken? Breng alle afgevallen bladeren dan in een silo van kippengaas en laat de natuur haar werk doen. Je kunt de bladeren ook in lege zakken potgrond stoppen. Dichtmaken en ergens uit het zicht zetten. Na een jaar heb je goed verteerde bladcompost die je kan aanbrengen in de tuin, maar vooral kunt gebruiken als aanvullende pot-of zaaigrond.

Nog meer tips en weetjes? Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier