Tips voor een geslaagde tomatenoogst

Het is al lang geen geheim meer dat ik van tomaten houd. En het goede nieuws is dat de eerste vruchten alweer rijp zijn en gegeten kunnen worden. Maar om je planten gezond te houden is het belangrijk rekening te houden met enkele zaken. Hieronder een overzicht.

1. Verwijder regelmatig de okselscheuten, de zogenaamde dieven. Ze stelen energie en zorgen voor chaos in de serre. Eén keer per week is aangewezen.

2. Zet de deur en de ramen van je serre dag en nacht open, dat voorkomt condensatie.

3. In juli en augustus groeien tomaten ontzettend snel. Bind ze wekelijks vast aan een stevige bamboestok, of leid ze via een touw naar boven.

4. Beschik je niet over een serre en groeien je tomaten buiten? Zorg dan voor een goede luchtcirculatie tussen je planten. Haal desnoods wat overtollige bladeren weg.

5. Tomaten die in de serre groeien hebben je hulp hard nodig bij de bestuiving van hun bloemen. Tik elke dag gedurende 2 seconden tegen de steunstok of het touw waar ze tegenaan groeien.

6. Geef matig water, tomaten hebben geen nood aan een dagelijkse gietbeurt. Probeer hooguit 1 keer per week water te geven.

7. Mulch met gemaaid gras, of kies voor stro. Dat houdt de bodem langer vochtig en zorgt ervoor dat onkruidzaden niet kunnen kiemen.

Oogsten en bewaren

Je oogst de hele zomer lang tomaten. Meestal zijn ze rijp vanaf juli en augustus, maar geven ze ook in september en tegenwoordig oktober nog het beste van zichzelf. Mijn oogsttips:

1. Je oogst tomaten wanneer ze hun volledige kleur hebben, ze zachter gaan aanvoelen en zoet beginnen te ruiken.

2. Pluk rijpe vruchten met de hand. Neem de vrucht tussen je duim en wijsvinger en maak een draaibeweging naar boven.

3. Oogst tomaten met het vruchtkroontje, dat komt de bewaring ten goede.

4. Grote vruchten, die niet makkelijk in één beweging te oogsten zijn, knip je met een snoeischaar van de plant.

5. Alleen gave vruchten kun je lange tijd bewaren. Beschadigde exemplaren verwerk je beter meteen.

6. Leg tomaten nooit in de koelkast en al helemaal niet in de fruitschaal, samen met bananen of appels. In de koelkast verliezen ze smaak en textuur, door het fruit worden ze snel overrijp. Geef ze een apart plekje in een schaal, of bewaar ze in een koele garage of een opberghok.

7. Leg tomaten nooit op elkaar, dan gaan ze sneller schimmelen en worden ze zacht. Schik ze in een bakje, naast elkaar.

Feit of fabel?

Plant basilicum naast tomaten, ze houden vervelende insecten op een afstand.

Feit. Door de aromatische geur die ze verspreiden is de kans op witte vlieg inderdaad opvallend kleiner. Ze groeien prima in elkaars buurt.

Steek een koperdraadje door de stam van een tomatenplant, dan voorkom je de aardappel- of tomatenplaag.

Fabel. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode je helpt om de tomatenplaag te voorkomen.

Kerstomaatjes hoef je niet te dieven.

Feit noch fabel. Elke tomatenvariëteit, met uitzondering van de dwergstruikjes, kun je maar beter dieven. Tomaten die je niet dieft, en dan met name de kerstomaatjes, groeien snel en zorgen in geen tijd voor chaos. Omdat de bladeren dan door elkaar groeien is er geen goede luchtcirculatie, waardoor schimmels vrij spel krijgen.

Volg mij op Instagram via Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier