Tuinieren in de maand mei: welke taakjes kan je nu doen?
De aprilse grillen zijn voorbij en dus beginnen de groene vingers steeds harder te jeuken. Vraag je je af welke taken je deze maand allemaal in de tuin kan verrichten? Hier vind je alvast een handig overzicht.
In de moestuin
In mei kan je heel wat groenten in je moestuin planten. Bieten, andijvie, koolrabi, sla, radijs, mais… Het kan allemaal. Groenten die van de zon houden, kan je al planten in potten, maar hou ze tot na IJsheiligen binnen. Dat is een jaarlijks terugkerende periode van 11 tot 14 mei. In de volksweerkunde betekenen de IJsheiligen traditioneel het einde van de kans op schadelijke nachtvorst.
Pompoenen, aubergines, paprika’s, peper en tomaten zullen die nachtvorst waarschijnlijk niet overleven, dus je hou ze beter nog even binnen. Wel kan je de vroege aardappels al aanaarden en stro leggen onder de aardbeienplantjes. Zo kunnen slakken de planten niet aantasten.
Bloemenpracht
Mei is de ideale maand om zonnebloemen te planten. Ze zijn makkelijk te onderhouden en zorgen voor een vrolijke toets in de tuin. Ook eenjarige klaprozen mogen nu geplant worden. Het is wel belangrijk dat je meteen de goede plek kiest: ze houden er niet van verplaatst te worden. Dat geldt trouwens voor bijna alle eenjarige planten.
Heb je zomerbloeiende bol- en knolgewassen liggen, zoals dahlia’s, gladiolen of begonia’s? Steek ze nu in de grond zodat ze tijdens de zomer rijkelijk kunnen bloeien. Als je van plan bent om bloemen te planten in bakken, wacht je daar beter mee tot na de IJsheiligen. Want ook hier kan de nachtvorst een spelbreker zijn.
Snoeien
Naast planten, moet er uiteraard ook gesnoeid worden. Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen, kunnen in mei prima gesnoeid worden. Je kan deze hagen ook nog tot in augustus snoeien, maar nu zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen. Snoei de hagen bij voorkeur op een bewolkte dag. Zo kunnen de snoeiwonden beter genezen. Ook bij klimrozen kunnen de snijtakjes kortgeknipt worden.
Het gazon
Ook de geliefde ‘peloeze’ vraagt weer wat extra aandacht. Afhankelijk van de groei mag je het gazon weer regelmatig maaien. Vanaf mei kan dat ongeveer 1 tot 2 keer per week. Op sommige plaatsen zal er een laagje water blijven staan of is de grond erg nat. Je kan een mestvork in de aarde steken en deze zacht heen en weer bewegen. Op deze manier kan het water dieper de grond in zakken. Strooi als er regen is voorspeld kunstmest op het gazon en herhaal dat binnen een maand. Op deze manier blijft het gazon gezond.
Foto’s: iStock
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier