De ultieme kerstboomgids tijdens en na de feesten

Wellicht staat er al een flinke kerstboom te fonkelen in je woonkamer. Heb je voor een echte boom gekozen, dan is het de kunst om deze zo lang mogelijk mooi te houden. En weet je al wat je ermee zal doen na de feesten? Ziehier onze tips.

Tijdens de kerstperiode

  • Nog lastminute een kerstboom kopen? Check de versheid van de kerstboom door hem heen en weer te schudden of door met je vingers langs de naalden te gaan in tegengestelde richting. Vallen er veel naalden af, dan heb je met een niet zo verse boom te maken. Kies er bij voorkeur ook eentje die met de kluit nog in een pot zit; deze boom heeft zijn wortels nog en zal langer mooi blijven.
  • Voor je de boom in de woonkamer plaatst, is het een goed idee deze even te laten wennen aan een warmere temperatuur. Zet hem bijvoorbeeld eerste een nachtje in de garage en pas de dag erop in de woonkamer.
  • Een kerstboom zet je niet te dicht bij de verwarming of (gloei)lampen. Hierdoor zal de boom vlugger uitdrogen en dus ook sneller naalden verliezen. Bovendien is er kans op brandgevaar, te mijden dus.
  • Bij een kerstboom die met kluit in de pot zit, mag je niet vergeten regelmatig water te geven. De kluit moet vochtig blijven. Ook een boom op stam vraagt om water; giet daarvoor enkele liters water in de bak waar de boom staat.

Naalden opruimen

  • Gevallen naalden opruimen is niet altijd het leukste werkje: vaak blijven ze tussen vloer en plinten steken of hangen ze aan het tapijt. Probeer volgende trucjes eens:
  • Als je een houten of stenen vloer hebt: gebruik een kledingroller met stickervellen waar stof en pluisjes – en dus ook dennennaalden – aan blijven kleven. Rol er een paar keer mee over de vloer, en klaar!
  • Bij naalden in het tapijt: strooi wat baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat) over het tapijt. Vervolgens stofzuig je het tapijt grondig; het poeder zorgt ervoor dat de naaldjes makkelijker worden opgezogen.

Na de feesten

  • In veel steden en gemeentes kun je je boom door de groendienst laten ophalen, of je brengt hem zelf naar het containerpark. Daar wordt hij veelal tot bodembedekking verwerkt.
  • Hou je van de geur van dennenbomen? Verzamel dan eerst de naalden van je boom en leg ze in een schaaltje of potje: instant geurige potpourri.
  • Heb je een eigen composthoop in de tuin, dan zijn de naalden van je boom door hun zuurtegraad heel goed geschikt om de balans van de compost-hoop in evenwicht te houden en te herstellen indien nodig.
  • Wil je het hout van de naaldboom gebruiken voor de open haard? Dan wacht je best enkele maanden tot de stam voldoende uitgedroogd is. Naaldbomen die verbrand worden, kunnen namelijk een zeer kwalijke rook ontwikkelen.
  • Wordt er ergens in je buurt een kerstboomverbranding georganiseerd? Deze vinden plaats begin januari en behalve het verbranden van de kerstbomen wordt er vaak ook live muziek gespeeld en kun je er een hapje en drankje krijgen.
  • Wist je dat je van je kerstboom ook bier kunt maken? Het zogenaamde sparrenbier werd al door de Vikingen gebrouwen en ook ontdekkingsreiziger James Cook dronk het bier tijdens zijn verre reizen. Een bruikbaar recept hebben we nog niet gevonden, maar het gaat om een brouwsel van sparrentakken met stroop en gist.
  • Heb je een boom met kluit gekocht, dan kun je die uiteraard herplanten. Zet de boom met een pot in de grond, zo blijven de wortels intact en kun je hem volgend jaar makkelijker uitgraven om opnieuw als kerstboom te gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier