De ultieme tips van barbecuespecialist Peter De Clercq

Na enkele miezerige dagen, belooft het een zonnig (verlengd?) weekend te worden. Tijd om de barbecue nog eens boven te halen! Het knetterende vuur, het sissende geluid van gebakken vlees, een glaasje champagne in de hand. Ja, de komende dagen kunnen we nog eens écht van de zomer genieten! Zijn jouw BBQ-kunsten nog niet helemaal top? Geen stress! Barbecue-expert en Chef Peter De Clercq van het restaurant Elckerlijc (Maldegem) geeft zijn geheimen prijs. Zo ben jij straks de ster aan de barbecue!

Een propere barbecue

Onder het motto: goed begonnen, half gewonnen. Begin bij het begin: een zuivere rooster. Hoe maak je die nu het best schoon? Toegegeven, na een barbecuefestijn heb je er misschien niet veel zin in. Weet wel, dit gaat het gemakkelijkst wanneer de rooster nog warm is. Met een halve citroen of een schijf ananas krijg je al snel die vuile restjes van je nog warme rooster. Ook een optie: wikkel je rooster in krantenpapier, maak dit nat en laat een nachtje buiten liggen. De ochtend nadien was je al het vuil zo van je rooster.
Bovenstaande tips niet toegepast? Stook je rooster warm en laat je helemaal gaan met een prop aluminiumfolie en een staalborstel.

Een goede voorbereiding

Elke barbecue-expert zal het je zeggen. De voorbereiding is zeer belangrijk. Het spaart je niet alleen heel wat extra heen-en-weer-geloop tijdens het bakken, het zorgt er ook voor dat je veel meer ontspannen kan werken. Leg een tang, stevig mes en goede snijplank binnen handbereik. Is het zeer warm weer? Vul een broodtrommel met een koelblokje en hou hierin je nog te bakken vlees of vis koel. Vul een plantenspuit. Hiermee kun je opkomende vlammetjes blussen. Overdrijf echter niet. Water en vuur, dat zijn geen vrienden.

(foto istock)
(foto istock)

Wat mag wel én niet op de bbq?

Tijd om lekkers op die barbecue te leggen. Alleen wat leg je er wel of niet op? Goed nieuws, eigenlijk kan je alles op een barbecue leggen. Al zijn garnaalkroketten frituren of wafels bakken misschien iets minder evident. Alles dus niet. Veel, wel degelijk. Van een vis in papillot over heerlijke kippenspiesjes, gegrilde aubergines of zalig gekruide mosseltjes, het kan allemaal. Onthoud deze tip: gebruik enkel en alleen kwalitatieve en verse producten.

Verras je gasten

Soms mag het al eens wat anders zijn dan de standaard ribbetjes, brochettes of worsten. Met andere woorden, kom verrassend uit de hoek. Enkele tips!

  • Ga voor kokosbriketten met aroma: briketten met olijfpitten voor vlees, briketten met vuurkruiden voor vis en groenten of briketten met Cascara voor wit vlees, groenten en fruit.
  • Strooi een handvol wijnvat- of whiskyvatsnippers onder je vlees. Ze geven je vlees de subtiele smaken van houterige wijn of gerookte whisky.
  • Injecteren of marineren kun je leren. Het geeft je vlees sowieso extra sappigheid én extra smaak.
  • Heb je nog een tweede plantenspuit? Vul ze met appelsap, whisky of iets anders en gebruik ze om je vlees te benevelen en extra smaak te geven.

Een BBQ zónder vlees

(foto istock)
(foto istock)

Kies je bewust geen vlees of wil je gewoon variëren? Er zijn heel wat lekkere alternatieven.

  • Vis is een voor de hand liggend optie: in een zoutkorst, gemarineerd, in papillot of zo op de rooster. Heerlijk.
  • Er zijn ook vegetarische toppers. Haloumi kan je perfect op de barbecue grillen of maak met polenta en stukjes groenten een taart. Ja, zelfs op de barbecue.
  • Andere ideetjes: groenteburgers, gevulde vijgen, groentespiesjes, geroosterde tomaten, …

Mag het iets meer zijn? Champagne bij de BBQ!

piper-heidsieck_peter-de-clercq

Eten is één iets, maar bij een barbecue hoort een fris en lekker drankje. Een glaasje champagne is ideaal om het festijn te beginnen of terwijl je wacht op die warme kolen. Wist je dat rosé champagne perfect samengaat met rood vlees? Wil je dit godendrankje in je eten verwerken? Vul hiermee een plantenspuit en gebruik ze om bv. kalkoen, kipfilet of rood vlees te benevelen. Zo blijft het stukje vlees sappig én lekker.
Zin in een uitdaging? Zet een sauspannetje op je rooster en klop een sabayon. Werk die af en serveer ze bij een lekker stukje gegrild vlees of bij een zoetere variant zoals bij perziken. Een bolletje ijs erbij en je hebt een zalige afsluiter van je barbecuefestijn.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier