Vallen in je droom? Dit betekent het!

Iedereen kent het gevoel. Je bent rustig in slaap aan het vallen en plots… Bam: je valt! Niet echt, maar toch voelt het zo aan. Het is één van de meest voorkomende dromen. Maar wat betekent zo’n ‘val’ nu eigenlijk?

De nachtmerrie van de val gebeurt in de overgang van het wakker zijn naar het slapen. Wanneer je wakker wordt met een schokkende beweging, lijkt het net alsof je valt. We hebben het allemaal al meegemaakt en toegegeven: het is awkward! Zeker wanneer je bedpartner ook schrikt van je imaginaire val.

Maar wat is de betekenis achter deze val nu eigenlijk? Daar zijn verschillende theorieën over.

Heel wat onderzoekers noemen het een ‘slaapstuip’ of een hypnagoge schok. De oorzaak is volgens hen terug te vinden in de hersenen. Als je in slaap valt, verslappen de spieren en verdwijnt ons bewustzijn. Vaak interpreteren onze hersenen deze toestand verkeerd en registreren ze een val, waardoor we onze ledematen strekken om de val te voorkomen. Van deze beweging schrikken we vaak wakker. Mensen die onder druk staan of gestresseerd zijn, hebben er frequenter last van. Stuipjes komen vaker voor wanneer je erg moe bent of niet comfortabel ligt.

Harvard Medicine School wijt de droom aan een gevoel van onveiligheid of gebrek aan sociale steun vanuit je omgeving. Het plotse gevoel van vallen komt in sommige gevallen ook voor wanneer mensen zich overweldigd voelen in het dagelijkse leven.

Volgens het Amerikaanse the National Sleep Foundation heeft 60 tot 70 procent van de bevolking last van de slaapstuip. En het goede nieuws is: zo’n droom is totaal onschuldig.

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier