Retro is in! Houtkleuren van toen, kleurencombinaties met veel oranje en bruin samen met meer uitgesproken patronen krijgen dit jaar een hedendaagse vertaling. (foto Getty Images) © FollowTheFlow Getty Images

Van curvy interieurs tot multicolour: interieurexpert Bart Appeltans gidst ons door alle nieuwigheden

Een nieuw jaar wil zeggen: nieuwe interieurs! Tijd om vooruit te kijken en een kleine prognose te doen hoe 2024 er anders zal gaan uitzien in onze woningen. Verwacht vooral meer durf, meer kleur en meer decoratieve stijlen. Ontdek welke trend jou wel kan bevallen en misschien begint het meteen te kriebelen om aan een nieuwe inrichting te starten!

• Organisch, rond, blobvormig, bogen, noem het maar op! Curvy interieurs zijn de nieuwe standaard. Waar we het tot nu toe vaak bij één of enkele accentobjecten gehouden hebben, gaan we in 2024 all the way met afgeronde en organische vormgeving en objecten. Niet alleen losse meubels, maar zelfs in de architectuur van onze woning gaan we er helemaal voor. Afgeronde wanden, organische wenteltrappen, een doorgang met een ronde boog erboven. Rond is het nieuwe recht! Durf er voor gaan. Afgeronde vormen zorgen voor een zachte en cosy sfeer in huis. En ook in meer compacte woningen of appartementen zorgt deze stijl voor meer flow en ruimtelijkheid!

• Decoratie mag excentrieker, kleurrijker en opvallender. Ga op zoek naar enkele uitgesproken items die echt bij jou passen. Denk vooral aan levendige kleuren en opvallende texturen.

“Dit jaar maken zilver, chromé en inox ook hun comeback”

Retro wordt meer en meer trendy. Verwijzingen naar de jaren 60, 70 of 80 gaan meer en meer te zien zijn in nieuwe interieurcollecties. Waar we enkele jaren geleden bewust op zoek gingen naar echte vintage stuks, zien we dat interieurmerken nu ook echt retrodesign in hun nieuwe collecties steken. Houtkleuren van toen, kleurencombinaties met veel oranje en bruin samen met meer uitgesproken patronen krijgen dit jaar een hedendaagse vertaling.

• Brons, messing en koperkleuren zijn de absolute favoriet van de afgelopen jaren als het aankomt op verlichting, kranen of losse decoratie. Dit jaar maken zilver, chromé en inox ook hun comeback. Zeker chromé past mooi in een interieur met een retrovibe.

(foto HK Living)
(foto HK Living)

• Ook meer luxevibes beginnen we te smaken. Ons interieur er net een tikkeltje exclusiever laten uitzien is dit jaar helemaal oké! Denk aan rijkelijke donkere houttinten, de comeback van wand- en sierlijsten op muren en plafonds, uitgesproken marmeraccenten, en veel reliëf en handwerk in opvallende meubelstuks als kasten en tafels zien we verschijnen. Een smokey of donkere zithoek met echte hotelvibes zorgt dan ook voor een enorme sfeerboost in je woning!

Multicolour interieurs zijn dit jaar een opvallende nieuwkomer. Wellicht meer gesmaakt door een jonger of creatief stadspubliek maar colour all the way is erg in trek. Het combineren van veel roze, groen, geel, blauw en lila zorgt voor een explosie van fun en leven. Gekke vormen, leuke prints, kleur op muren, plafonds, meubels en deco, echt overal! Voor de durvers!

• Als tegenhanger zullen ook de zachtere toon op toon beige interieurs nog steeds erg geliefd blijven. Wel zien we dat deze stijl wat extra warmte gaat krijgen door het toevoegen van meer bruine of terracotta accenten. Ook meer donkere contrasten mogen toegevoegd worden!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier