Veel gratis plezier: meer dan 20 hobby’s die je (bijna) niets kosten

Wie zegt dat hobby’s altijd geld moeten kosten? Hier zijn meer dan 20 (bijna) gratis vrijetijdsbestedingen van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck die je evenveel ontspanning en fun opleveren.

1. Leer een nieuwe taal met een gratis taal-app die je online vindt.

2. Ga aan de slag als vrijwilliger. Kijk op vrijwilligerswerk.be voor het aanbod bij jou in de buurt.

3.Lees boeken. Haal ze in de bibliotheek of ruil ze in een boekenruilkast of ga online op zoek naar gratis e-boeken.

4. Los kruiswoordraadsels of Sudoku-puzzels op. Dat houdt je brein fris en monter. Je vindt gratis puzzels op internet en in oude kranten en magazines.

5. Rijd enkele keren per week een rondje met de fiets. Goed voor lijf en leden én voor je gezondheid.

6. Doe aan ‘cloud spotting’. Ja hoor, wolken kijken is een échte en populaire hobby! Gebruik de ‘Cloud Spotter’-app om je er verder in te verdiepen.

7. Leer een muziekinstrument te bespelen met behulp van online tutorials en filmpjes.

8. Speel gezelschapsspellen of kaartspellen met vrienden of familie.

9. Strek geregeld de benen in je vrije tijd. Voor je het weet, ben je een geoefend wandelaar.

10. Of maak je wandelingen een tikje uitdagender en ga op schattenjacht met Geocaching. Aan de hand van GPS-coördinaten spoor je een ‘schat’ op. De instructies vind je op (gratis) Geocaching-apps.

11. Leer breien, haken of naaien en verkoop je zelfgemaakte kleren.

12.Schrijf kortverhalen of een blog. Houd een dagboek bij of schrijf een boek.

13. Leer de kunst van het fotograferen met je smartphone.

14. Ga vogels kijken en word vogelkenner. Trek het bos of park in met je vogel(geluiden)-app.

15. Doe aan zelfstudie. Vergroot je kennis, leer een nieuw vak (bij gerenommeerde universiteiten). Op internet vind je duizenden opleidingen, de zogenoemde MOOC’s. Die zijn meestal gratis, je betaalt enkel als je ook een certificaat wenst. Welke opleiding wil je graag volgen op kuleuven.be/mooc?

16. Ben je liever met de handen bezig? Kies dan voor tuinieren. Ruil planten, zaden en knollen met buren of familie, of via de (Facebookgroep en plantenbibliotheken) ‘Stekjesroute’.

17. Heb je nood aan ontspanning en rust in je hoofd? Kies dan voor yoga, mindfulness of meditatie als weldoende hobby. Ik verwijs je weer naar het internet voor (gratis) sessies en oefeningen.

18. Maak een hobby van budgetteren. Misschien heb je daar eerst niet zoveel zin in, maar het wordt leuker naarmate je het vaker doet. En de beloning is een dikkere portemonnee. Altijd mooi meegenomen!

19. Ben je creatief aangelegd, dan zijn tekenen en schilderen misschien wel iets voor jou. Verzamel daarvoor al het tekenmateriaal dat je nog in huis hebt.

20. Of leer tafelstukjes en versieringen in elkaar te knutselen met materiaal dat je in en om het huis vindt.

21. Word Origami-kunstenaar en leer de kunst van het vouwen van papier. Je tovert vellen papier om tot sculpturen. Een hobby met meer uitdaging dan je denkt.

22. Leer dansen. De rumba, buikdansen, de macarena of de chachacha, je leert het allemaal gratis en voor niets op YouTube of TikTok. Plezier gegarandeerd!

Volg Sara op @mijnportemonnee.be voor meer zomerse budgettips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier