4 verborgen parels op tv

‘Game of Thrones’, ‘The Walking Dead’, ‘Homeland’… In het tv-landschap zijn dit kijkcijferkanonnen waar iedereen over praat, en die ook volop in de kijker staan. Er zijn echter heel wat reeksen die deze aandacht verdienen, maar in de schaduw blijven. Tijd om ze even in de schijnwerpers te zetten…

Rectify

Hoe het er in de vrouwengevangenis aan toe gaat, zien we al in ‘Orange is the New Black’ van Netflix. ‘Rectify’ (SundanceTV) is echter interessanter qua concept én uitvoering. Daniel Holden wordt verdacht van moord en verkrachting, en wacht in de cel de doodstraf af. Plots is er echter dna-materiaal dat zijn onschuld bewijst. Hij wordt vrijgelaten en moet weer leren omgaan met de buitenwereld. Hoe de serie dit in beeld brengt, is wonderbaarlijk. Je ziet Daniel als ontheemde en wereldvreemde paria, die moeilijk nog zijn plaats vindt in zijn thuisstad. De helft gelooft immers nog steeds dat hij de jonge Hanna heeft vermoord.

‘Rectify’ is een straf staaltje tv, waarin sfeerschepping het hoogste goed is. Verwacht dus geen straffe plotwendingen of onverwachte gebeurtenissen. Eén van de mooiste momenten in deze reeks is Daniel die moederziel alleen in een grasveld gaat zitten, en geniet van een snoepreep. ‘Rectify’ is een must voor iedereen die trage (maar magische) tv kan smaken.

De fantastische intro

Tawney en Daniel zijn tegenpolen, maar de chemistry spat toch van het scherm in ‘Rectify’.

Fargo

Het is kort door de bocht, maar ‘Fargo’ is in zekere zin ‘Breaking Bad in de sneeuw’. De laffe Lester Nygaard (Martin Freeman) ontmoet de sinistere Lorne Malvo (glansrol van Billy Bob Thornton), die hem beïnvloedt en zo een gigantische vergissing begaat. We volgen ook het lokale politiekorps, dat geleid wordt door een licht incompetente chef, maar de pientere Molly als geheim wapen heeft. ‘Fargo’ is een fantastische misdaadreeks vol gitzwarte humor. De cast is uitzonderlijk, met Freeman en Thornton in bijzonder goede doen. De reeks is een spin-off van de bekende film van de Coen-broers, maar overtreft het bronmateriaal makkelijk. Een groot compliment, maar zeker verdiend.

Lester (Martin Freeman) ontmoet Lorne Malvo (Billy Bob Thornton), een meedogenloze psychopaat.

Orphan Black

Sarah Manning ziet op een avond haar evenbeeld zelfmoord plegen. Haar dubbelganger bleek een politie-inspecteur te zijn, en ze gaat zelf meteen op zoek naar de mysterieuze omstandigheden van die wanhoopsdaad. Ze ontdekt dat ze een kloon is, en dat er nog heel wat andere versies van haar rondlopen. De Canadese Tatiana Maslany speelt Sarah, maar ook huisvrouw Alison, wetenschapper Cosima, de krankzinnige Helena, kortom een hele ‘clone club’.

Maslany zorgt in ‘Orphan Black’ voor een ongelooflijke acteerprestatie, waar ze terecht al meermaals voor is bekroond. Soms verlies je zelf uit het oog dat de vijf hoofdpersonages door één actrice worden gespeeld. Het tweede seizoen is niet zo sterk als het verslavende eerste, maar wij blijven onvoorwaardelijk fan van Maslany. Geef ‘Orphan Black’ zelf ook eens een kans en word lid van de #cloneclub.

Hoeveel personages speelt Tatiana Maslany in ‘Orphan Black’? Je zou de tel kwijt raken.

Derek

Ricky Gervais is terug, en hoe! Na ‘The Office’ en ‘Extras’, is er ‘Derek’, een tragikomische reeks met een autistische bejaardenhelper in de hoofdrol, die Gervais zelf speelt. Derek houdt van reality tv, dieren en leuke filmpjes op YouTube. Derek is een simpele, maar gelukkige ziel die leeft met het motto “Kindness is magic”. In ‘Derek’ slaagt Gervais er meer dan ooit in om de lach met tristesse te combineren. De verandering in toon is zeer plots, maar door het slimme schrijfwerk van Gervais werkt het altijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier