Verrassende koelkastweetjes

Som de voor jou drie meest onmisbare huishoudtoestellen op en de kans is groot dat de koelkast daar eentje van is… En je bent niet alleen. In de Benelux denkt bijna de helft (44%) er net zo over (Europees gemiddelde 38 %), zo blijkt uit een onderzoek van Whirlpool. Bovendien blijkt dat elk land zo zijn eigen ‘koelkastgewoontes’ heeft…

Wat je koelkast over jou verklapt

Een koelkast vertelt heel wat over zijn eigenaar, aldus ruim de helft van de ondervraagden (zo’n 56%). Bovendien telt niet alleen de inhoud, maar ook de buitenkant. Vooral Britten (56%) houden ervan om hun koelkast te versieren met toeristische magneten, foto’s en winkellijstjes. In België en Nederland (28%) houden we het liever minimalistisch. Geen prullaria, maar liever een ingebouwd exemplaar of een toestel met strakke looks. De Italianen en Fransen houden dan weer van orde binnenin en dit doen graag door allerlei bakjes te gebruiken.

De koelkast vullen

Overal in Europa gaan we minstens één keer per week naar de supermarkt. In sommige landen, zoals Polen, Rusland en Italië, gaat de chef-kok des huizes echter bijna elke dag of toch zeker om de andere dag verse producten kopen, zoals fruit, groenten, melk, kaas en vlees. Belgen en Nederlanders kopen minstens twee keer per week groenten en vlees. De Fransen en Zweden shoppen dan weer slechts één keer per week. Tip: Door slim te stockeren en te bewaren kun je gerust wat minder vaak gaan shoppen. Handig is een 0°C-lade in de koelkast voor vlees en vis. Zo blijven die perfect op temperatuur tot aan consumptie. Houd natuurlijk altijd de vervaldatum in het oog.

Wat zit er altijd in onze koelkast

Ook hier vallen verschillen te noteren tussen de landen onderling. Uit het onderzoek bleek dat deze voedingswaren bovengemiddeld vaak in onze koelkast te vinden zijn in vergelijking met andere landen. Belgen en Nederlanders hebben vooral frisdrank (52%), charcuterie en  desserts in de koelkast zitten. Ook de Britten bewaren er vooral frisdrank (38%) in naast chocolade en wijn. Italianen plaatsen er dan weer vooral water (56%), bier en wijn in terwijl je in de Franse koelkasten voornamelijk yoghurt (79%), desserts en water terugvindt.  In Polen spelen charcuterie (72%), confituur, ajuin/look een hoofdrol in de koelkast; ook in Zweden speelt ajuin/knoflook (53%) een belangrijke rol, naast koffie en wijn. De Russen bewaren dan vooral kant-en-klare en huisbereide maaltijden, meteen voor een hele week (64%) en kruiden.

Alles zijn plekje

Elk ingrediënt heeft zijn meest geschikte plaatsje in de koelkast.  Hieronder vind je enkele richtlijnen voor een goede indeling van de koelkast.
Op het bovenste schap plaats je het best dranken, geopende potten jam en mayonaise. Het is ook het meest ideale plekje om diepvriesproducten te ontdooien.
Op het schap eronder plaats je yoghurt, melk, kazen en bereide gerechten. Melk bewaar je best in de koelkast en niet in de deur. Zo blijft die langer lekker.
Daaronder komen dan restjes, soep en gebak.
Het onderste schap is de koelste plek en is ideaal voor vlees en vis.
In de groentelade kun je – vanzelfsprekend – groenten, fruit en verse kruiden kwijt. Tip: leg keukenrol onder in de groentelade, zo bewaren de groenten langer.

(Bron: Whirlpool / foto: istock)

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier