Vijf tips om sneller schoon te maken

Nu de zon weer veelvuldig van de partij is, willen we maar wat graag zoveel mogelijk tijd buiten spenderen en geen tijd verliezen aan die ‘vervelende’ schoonmaakklusjes. Met deze tips en wat discipline lukt je dat moeiteloos.

Gemiddeld besteden we 4,7 uur per week aan stofzuigen, dweilen en schrobben. Op jaarbasis komt dit overeen met meer dan 10 dagen dat we bezig zijn met schoonmaken. Met deze tips kan je de tijd die je nodig hebt om schoon te maken, verkorten zodat je meer van jouw tijd kan spenderen aan leuke dingen.

1. Verwijder vlekken onmiddellijk

Als het om vlekken gaat, is er letterlijk geen tijd te verliezen. Je kan ze immers veel makkelijker verwijderen als ze nog ultravers zijn. Bepaalde vlekken op tapijten kan je verwijderen met helder water. Het volstaat de vuile zone van buiten naar binnen nat te maken met een vochtige doek die niet pluist en dan te laten inwerken. Na enkele minuten kan de vlek in kwestie drooggedept worden met een droge doek waardoor het water geen kringen achterlaat.  Als je te lang wacht of als de poging met water niet gelukt is, kan je best een reinigingsmiddel gebruiken dat geschikt is voor dat type vlek.

2. Langer doucheplezier

Na elke douchebeurt verwijder je het best onmiddellijk de waterdruppels in de douchecabine. Dit lijkt een tijdrovende klus maar als je het niet doet, loop je het risico dat de tegels mat worden en dat er kalk- en waterresten achterblijven op de douchewand. Om het water weg te nemen, kan je een aftrekker gebruiken en daarna de oppervlakken daarna droogwrijven met een doek. Er bestaan ook speciale reinigingstoestellen zoals bijvoorbeeld de Kärcher Window Vac die het water vlot opzuigen.

3. Van boven naar onder

Wil je efficiënt schoonmaken, ga dan steeds op een systematische manier te werk. Daarom: begin met het schoonmaken van de tafels, schappen en vensterbanken. Ga steeds van boven naar onder, zodat het vuil dat neervalt de lagere, schone vlakken niet opnieuw vuil maakt. Bovendien moet altijd in dezelfde richting gewreven worden om verspreiding van het vuil te voorkomen. Wanneer het stof is verwijderd in heel het huis, is de volgende stap stofzuigen. En de laatste is het dweilen van de vloer. Het beste is om te beginnen met de meest propere ruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer, om vervolgens het bureau en de salon te poetsen en te eindigen met de meest gebruikte kamers zoals de badkamer, de hal en de keuken.

4. Hou rekening met het weer

Ramen wassen is een vervelende en tijdrovende job. Om niet twee keer hetzelfde werk te moeten doen, is het belangrijk rekening te houden met de weersvoorspelling. Want op erg warme, zonnige dagen droogt het reinigingsproduct al op nog voordat je het hebt kunnen afvegen. Dit laat strepen en vlekken achter op het glas. Gevolg? De ramen moeten opnieuw schoongemaakt worden. Was je ramen dus nooit in volle zon.

5. Maak een antivuilsas

Vuile schoenen, natte laarzen en druipende paraplu’s: om te vermijden dat vuil van buiten mee naar binnen wordt gebracht en om tijd te winnen bij het schoonmaken, is het maken van een ‘antivuilsas’ een uitstekend idee. Hiervoor plaats je verschillende matten in rubber of synthetische vezels aan de ingang, zodat het grof vuil voor de deur wordt opgenomen en het fijnere vuil en het vocht binnen. Iedereen die het huis binnengaat zou op zijn minst zes tot acht stappen in deze antivuilzone moeten zetten. Hierdoor wordt tot 80 procent van het vuil dat meestal van buiten mee naar binnen wordt gebracht, geëlimineerd.

Bron: Kärcher / foto: istock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier