Week van de diëtist: de mythes ontkracht

Van 14 tot 20 maart vindt de 12de editie van de week van de diëtist plaats, een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Meer dan 200 diëtisten organiseren deze week in Vlaanderen acties om vrijblijvend kennis te maken met de werkwijze van een professionele voedingsdeskundige. Het thema van de editie is Back to basics. Wij vroegen een aantal diëtisten voor de gelegenheid een blogbericht te schrijven. Diëtiste Nathalie Antonis bijt (ahum) de spits af.

Diëtisten zijn ook maar gewone mensen!

Op een feest horen uitspraken als jij eet frietjes dan mag ik dat ook en waarschijnlijk neem jij geen dessert? schering en inslag. Ook inspectie van het bord en het glas hoort erbij. De humor kunnen diëtisten er zeker van inzien, maar blijkbaar bestaat er een stereotiep beeld van ‘de diëtist’. Wij zijn ook maar gewone mensen. Diëtisten genieten evenzeer van lekker en meestal gezond eten met af en toe een chocolaatje, een koekje of een wijntje erbij.

Diëtisten zijn experten als het gaat over eten en drinken in verband met de gezondheid. Ze hebben een diploma voeding en dieetkunde op zak en moeten jaarlijks bijscholen om het beroep onder de beschermde titel ‘diëtist’ te mogen uitvoeren. Mutualiteiten voorzien tegemoetkomingen voor het professionele voedingsadvies van een diëtist. Wat houd je dan nog tegen om met al je voedingsvragen naar een expert te gaan?

Diëtisten maken jong en oud wegwijs in de wereld van de gezonde voeding en beweging op maat van elk individu.

Het wijzende vingertje?

De tijd van de strenge diëten met aandacht voor wat je niet mag eten is verleden tijd. Alles is toegelaten, niets is verbonden. Diëtisten maken jong en oud wegwijs in de wereld van de gezonde voeding en beweging op maat van elk individu.

Gedaan met het lekker eten

Het is zoeken naar andere smaakmakers dan vet en suiker, maar gezonde voeding is lekker! Verse kruiden, smaakvolle ingrediënten en afwisselen met bereidingstechnieken zijn enkele voorbeelden om een gezond en smaakvol gerecht op tafel te toveren. Praktische tips om recepten gezond te maken, uitgebalanceerde, maar lekkere gerechten maken en het uitschrijven van recepten zijn een kleine greep wat een diëtist doet.

Een diëtist zet iedereen op vermageringsdieet

Diëten is veel meer dan ‘lijnen’, het is voedingsadvies op maat. Diëtisten begeleiden mensen met gewichtsproblemen, voedingsallergiën en intoleranties, diabetes, COPD, … Ook zwangere vrouwen, kinderen en topsporters worden geadviseerd door een diëtist. Het theoretische verhaal van gezonde voeding vertaalt een diëtist in elk zijn voedingsgewoonten met tot doel (meetbaar) gezonder zijn. De aanpak is persoonlijk en praktisch zodat het in jouw leven past.

Waar eten en drinken is, vind je een diëtist!

In ziekenhuizen, thuiszorg, catering, verzorgingshuizen, maar ook in het bedrijfsleven, onderzoekswereld en in het onderwijs kom je diëtisten tegen. Ze zijn dan ook de experten op vlak van voeding en gezondheid.

stickerZoek je een diëtist, neem dan een kijkje op de website van de Vlaamse beroepsvereniging voor voedingsdeskundigen en diëtisten www.vbvd.be of neem deel aan één van de vele vrijblijvende acties van de diëtisten tijdens de week van de diëtist.

Nathalie Antonis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier