Wim Lybaert over zijn nieuw programma: “Ik vind het belangrijk om te weten waar mijn eten vandaan komt

Vandaag gaat op Eén het nieuwe tv-programma van moestuinspecialist Wim Lybaert van start. In ‘Het goeie leven’ laat hij 6 duo’s, die zot zijn van kweken en koken, tegen elkaar strijden in een idyllische setting. “Het programma draait niet rond mij, wel rond die twaalf levensgenieters en wat zij met hart en ziel kweken.”

Achter de Oude Abdij van Drongen ligt een prachtig stuk weiland verborgen. Volgens Wim Lybaert is het de ideale plek om een gloednieuw televisieprogramma te maken, waarin zes duo’s zo goed en fanatiek mogelijk kweken en koken. Wat vorig jaar rond deze tijd nog een leeg grasveld met kale bomen was, lijkt nu op een aards paradijs vol zonnebloemen, gigantische pompoenen, kippen, varkens, bloemetjes en bijtjes.

De twaalf levensgenieters gaan er back to the basics en begonnen dit voorjaar alles zelf te kweken en te koken: zonder elektriciteit, met echt vuur. En met hun pure keuken proberen ze topchefs als Peter Goossens, Kobe Desramaults, Sergio Herman en Jeroen Meus te verleiden.

Er zijn geen afvallers en er is geen geldprijs

“Het goeie leven is een wedstrijd, maar er zijn geen afvallers en er is geen geldprijs”, legt Lybaert uit. Ook hij stak hart en ziel in dit programma. Sinds maart is hij hier iedere dag aanwezig om alles in goede banen te leiden.

“Iedere aflevering bestaat uit een kweekopdracht en een kookopdracht. Een voorbeeld: kweek zoveel mogelijk soorten worteltjes en maak er de lekkerste groenteschotel mee. De winnaar van de kweekopdracht krijgt een riek, de winnaar van het kookgedeelte een vork. Wie zowel een riek als een vork wint, krijgt van mij een prijs in natura. Zo heb ik bijvoorbeeld al vier kippen en een haan uitgedeeld, uiteraard om mee te kweken.”

artikel

Weten over eten

Volgens Wim zijn de twaalf deelnemers allemaal ‘zotten’, die even gek zijn van moestuinieren als hijzelf. En leeftijd speelt daarin geen enkele rol. “Ik voel dat er veel interesse is van twintigers en dertigers, ook zij zijn fanatieke moestuiniers. Als je het jonge koppeltje ziet dat hier rondloopt, dan zou je op het eerste gezicht misschien nooit zeggen dat zij van kweken houden. Tot je over koolrabi begint, dan ben je voor een half uur vertrokken. Ze zijn er heel fanatiek mee bezig en kunnen het ook heel goed. Bovendien vind ik het zelf heel belangrijk dat we weten waar ons eten vandaan komt en wat we iedere dag in onze mond steken. En gelukkig ben ik niet de enige met die mening.”

Het goeie leven: vanaf vanavond elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Door Sebastiaan Bedaux

Foto’s: VRT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier