Zapper: ‘De Bunker’, serie met nog wat kinderziektes

Misdaad voorkomen en misdrijven oplossen nog voor ze zijn gepleegd. Daar draait het om in De Bunker, de nieuwe 10-delige misdaadreeks van VTM, geregisseerd door Jan Verheyen. De reeks volgt een team van de Antwerpse cel van de Belgische Staatsveiligheid. Dat team opereert vanuit haar ondergronds hoofdkwartier: de bunker.

Het hoofd van de Staatsveiligheid Jaak Raes zei in onze krant dat de serie zeer realistische onderwerpen aansnijdt, “gebaseerd op de wettelijke opdrachten van de Veiligheid van de Staat”. Zo moest het team van De Bunker in de eerste aflevering op zoek naar een pakketje verdwenen Semtex. Volgens Pierre Mertens (de rol van Filip Peeters), voldoende hoeveelheid om een hele stad op te blazen. Tot zover allemaal nog erg geloofwaardig… Maar dan komt Rob Verbraeken (rol van Sven De Ridder) in beeld. Hij is de man die vanuit de Bunker constant in verbinding staat met iedereen en directe toegang heeft tot zowat elke beveiligingscamera, gsm of chatsessie in het hele land. Hier heeft de serie mij al verloren op het gebied van realisme.

de_bunker_s1_algemeen_01

Ideale maandagavondkost

Op amper veertig minuten tijd moeten de kijkers warm gemaakt worden voor de volgende aflevering. En dat lukte gedeeltelijk. Over de acteerprestaties geen slecht woord. Gekende namen als Filip Peeters, Sven De Ridder en Hilde Van Mieghem houden stevig stand. En ook Sachli Gholamalizad en Eline Kuppens zetten een erg geloofwaardige prestatie neer. Vooral die laatste kon mij echt wel bekoren. Voor wie gewoon ontspannen wil genieten van een misdaadreeks is De Bunker ideale maandagavondkost. Voor wie het allemaal wat meer mag zijn, daarvoor moet de serie nog groeien en genezen van enkele kinderziektes. Want, laat ons eerlijk zijn, in het echte leven opereert de Staatsveiligheid niet vanuit een bunker, beschikt het niet over iPads waarmee je met één swipe razendsnel bewakingscamerabeelden kan bekijken, en wordt er zeker niet al na één dag geïnfiltreerd bij geradicaliseerde jongeren.

de_bunker_s1_afl1_010

Volgende week terug kijken?

De Bunker was ontspannend, maar heeft nog wat groeipijnen. Daarom kan ik nog niet spreken van een meeslepende serie. Maar volgende terug week kijken? Waarschijnlijk wel… De serie zal sowieso de komende weken nog voor stevige porties spanning in de woonkamer zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier