Zo bruin je zonder zon*

*en zonder strepen

Nieuwsflash: het is écht niet nodig om uren in de zon te liggen om een flatterend bruin kleurtje te krijgen. Mooie bruine benen of een gezonde gloed haal je evengoed uit een flesje. Oké, we weten dat zelfbruiners een niet al te beste reputatie hebben – strepen, gevlekte lakens of een oranje eindresultaat – maar geloof ons: met de juiste voorbereiding én goede producten lijkt het net alsof je een weekje Ibiza achter de rug hebt.

(door onze beauty-experte Laura Vandendaele)

Als zonnebescherming een Olympische discipline was, hing er een medaille rond mijn nek. Noem het gerust beroepsmisvorming, maar ik ga de deur niet uit zonder een crème met SPF op mijn gezicht en blijf zoveel mogelijk uit de zon. Daarmee bewijs ik mijn huid een grote dienst (schadelijke uv-stralen verouderen de huid én veroorzaken huidkanker) maar ik zie er niet bepaald ‘sunkissed’ uit. Zelfbruinende producten to the rescue! De zoektocht naar de juiste producten en techniek ging met vallen en opstaan. Soms zag ik eruit als een gevlekte hyena en andere keren maakte ik een tijdreis naar de vroege jaren 2000, toen zo goed als iedere celeb met een oranje teint op de rode loper verscheen. Gelukkig hoef jij dezelfde fouten niet te maken want met deze tips transformeer je in geen tijd tot een gebronzeerde god of godin.

1. Onthaar je lichaam 24 uur voor je aan de slag gaat

Breng je het product meteen na het scheren aan, dan hoopt het op in de haarfollikels van de pas geschoren haartjes. Hierdoor krijg je donkere puntjes op de benen. Haal je scheermesje dus tijdig boven.

2. Scrub van top tot teen

Neem een douche en scrub benen en armen grondig om dode huidcellen te verwijderen. Hoe gladder de huid, hoe egaler het eindresultaat. Gebruik een scrub zoals de nieuwe Body Polishing Scrub van Moroccanoil ( 33,50 euro – heeft dezelfde kenmerkende geur als de shampoos! ) of een praktische scrubhandschoen. Gebruik voor je gezicht een mild exfoliërend product met glycolzuur (AHA) of salicylzuur (BHA).

3. Hydrateer en vergeet je ellebogen en knieën niet

Smeer je na het scrubben in met een hydraterende crème. Droge huid is de vijand van je zelfbruiner, besteed daarom extra aandacht aan ‘droge delen’ zoals ellebogen en knieën. Opgelet: vermijd producten op oliebasis. Die laten een laagje op de huid na waardoor de zelfbruinende formule zich minder goed hecht.

4. Begin onderaan

Begin onderaan je lichaam en werk van je voeten naar boven. Neem voldoende tijd om alles zorgvuldig uit te smeren. Verdeel een kleine hoeveelheid product en smeer uit in cirkelvormige bewegingen om strepen te vermijden. Bouw de kleur geleidelijk op door in verschillende dunne laagjes te werken. Hoe meer laagjes, hoe intenser het eindresultaat.

5. Wees geduldig

Het is geen goed idee om meteen na het zelfbruinen je mooiste zomeroutfit aan te trekken. Wacht minstens 20 minuten voor je je kleren aantrekt om vlekken te vermijden. Neem de eerste 12 uur na het aanbrengen geen bad of douche.

6. Operatie propere handen

Vergeet na afloop zeker je handen niet schoon te schrobben. Zo voorkom je vlekkerige handpalmen en vingers. Wie op veilig wil spelen, brengt de zelfbruiner aan met een handschoen, zoals de Self Tan Applicator Glove van Kruidvat (2,99 euro).

Mijn favorieten:

Voor het gezicht: de Magic Drops van Collistar (35,50 euro)

Voor het lichaam: Natural Bronzer Self Tan Mousse van Garnier (14,99 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier