Fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet geeft tips voor een positief lichaamsbeeld

We worden elke dag met beelden van ‘perfecte’ lichamen geconfronteerd. Laat je hierdoor niet beïnvloeden, want in deze tijden is niks wat het lijkt. Dit zijn de tips van fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet om een positief lichaamsbeeld te krijgen.

Je DNA of je genetisch paspoort is jouw eigen unieke print. Hoe jouw blauwdruk eruitziet en welke eigenschappen je erft, is volledig afhankelijk van welk gen er overheerst. Respecteer dit en probeer deze unieke print niet te veranderen door steeds met jezelf in oorlog te gaan.

Je lichaam verandert met de jaren, volgens de seizoenen, door wat je meemaakt en dat is oké!

Wees dankbaar. Ga voor de spiegel staan en visualiseer een positief lichaamsbeeld van jezelf, zo draag je beter zorg voor jezelf, krijg je meer energie en stop je met jezelf te kwellen en uit te hongeren. Wees dankbaar voor wat er wel is en eer dit. Waar ben jij dankbaar voor? Je kinderen, je relatie, dat moment met de zon op je gezicht, de geur van het gras …

Gooi al die dieetboeken weg waardoor jij je slecht gaat voelen. Ontvolg op sociale media ook mensen die constant diëten promoten, het zadelt je alleen maar met een negatief zelfbeeld op. Door te diëten verander je helaas je zelfbeeld niet. Alleen werken aan de relatie met jezelf en je lichaam kan je een positiever zelfbeeld geven.

Ja, ik promoot een gezond lichaam, maar dat is dus niet het perfecte lichaam. Een gezond lichaam is niet deze of die vorm, het is niet dit of dat gewicht. Gezondheid is een veel ruimer begrip. Ik vind dat het vaak verkeerd wordt begrepen: het is niet omdat ik gezond eet of ben, dat ik ook een sixpack heb of wil.

We hebben allemaal problemen. Hoe mooi iemand er ook uitziet aan de buitenkant, de binnenkant kan totaal anders zijn of aanvoelen. Het is niet allemaal glitter en glamour, toch? Stop dus met je lichaam te vergelijken met dat van anderen, dat zorgt er alleen maar voor dat je negatief gaat oordelen. En door over anderen of jezelf te oordelen, verdoof je gewoon je gevoel en vermijd je je eigen emoties. Meestal oordelen we als we onszelf niet goed voelen of als we ons kwetsbaar voelen. Maak je dus niet druk in wat anderen over je denken, maar focus je op wat jij denkt over jezelf. Het is zo belangrijk dat jij jezelf accepteert, je zult zien dat je die likes en de goedkeuring van anderen helemaal niet meer nodig hebt. Dat is vrijheid.

Ik geef je een voorbeeldje over mezelf: ik sta op, kijk in de spiegel en zie een vermoeide blik.

Ik kan denken: “Ik zie er vreselijk uit, hoe los ik dit op? Ik moet nog naar die meeting en sleep me nu al verder; dit komt niet goed vandaag. Pfff…” Of ik kan denken: “Ik ben moe, maar dat is normaal want ik heb hard gewerkt. Ik zorg dat ik vandaag een extra moment van rust inlas. Ik neem een warme douche of ik ga even naar buiten om mezelf op te laden.”

Zie je hoe ik taal gebruik om met mezelf om te gaan? Ik ben vriendelijk tegen mezelf, ik focus op respect en ik ben dankbaar. Dit zijn belangrijke innerlijke stappen. Je gedachten creëren immers je wereld. Denk in positieve gedachten en skip die negatieve dingen in je hoofd.

Ik ben goed zoals ik ben.

Ik geloof in mezelf.

Ik ben mooi vanbinnen en vanbuiten. Ik ben zo dankbaar dat ik gezond ben. Ik focus me op positiviteit.

Ik laat los.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier