Onze woonexpert Bart Appeltans over de zomertrend van het moment: “Een buitenkeuken zorgt voor gezelligheid”
Terwijl ik dit stukje schrijf zie ik mijn tuin voor de zoveelste keer in de afgelopen weken blank lopen van het water. Jawel, het giet! Ons onlangs nieuw ingezaaid gazon is al drie keer weggespoeld. Maar ik blijf hoopvol! Vandaag kreeg ik namelijk ook bericht dat mijn houten tuinhuis en overdekking na meer dan 8 weken vertraging eindelijk gaan aankomen! Lang leve de houtschaarste! Het moet gezegd zijn, wie de afgelopen tijd zijn tuin wou heruitvinden, moest de nodige portie geduld hebben.
Toch kijk ik enorm uit naar die zomerse avonden! En wat doen we dan het liefste? Inderdaad! Samen met vrienden of familie gezellig samen zijn op het terras, samen eten en drinken tot in de late uurtjes. En steeds vaker doen we dat in een erg leuk kader! De outdoor keuken kent een enorme opmars! We investeren steeds meer in die extra ruimte in de tuin. In openlucht, onder een overdekt terras of in een buitengebouw, vele opties zijn mogelijk! Ik geef jullie dan ook graag enkele ideeën mee, wat een buitenkeuken nu precies kan zijn. Het kan eenvoudig en budgetvriendelijk of groots en indrukwekkend voor een hoger prijskaartje!
Multifunctioneel én op wieltjes
Een verrijdbaar eiland kan multifunctioneel dienen in je tuin. Gewoon een houten framewerk maken. Enkele legplanken of een kastje eronder. En een tablet gemaakt uit een stuk steen, een inox plaat of wat overschot van tegels van je interieur. Je kan er een tafelbarbecue of draagbare pizza-oven opzetten en je buffet op uitstallen. Tijdens een feestje kan het eiland ook dienen als bar. Een mobiele tapkraan erop, wat lampjes eraan en klaar is kees! Maar zo een verrijdbaar eiland kan je ook gebruiken wanneer je bloemen gaat planten in potten, of misschien als je een creatieve hobby hebt die je buiten kan uitoefenen? Multifunctioneel dus, eenvoudig te maken en het hele jaar door buiten te gebruiken!
Zelfgebouwde buitenkeuken
Mag het al wat meer keukenvibes hebben en een vaste structuur zijn? Met wat baksteen en kaleiverf kom je ook al een heel eind ver. Metsel enkele wandjes een 60 a 70 cm diep en 90cm hoog. Met wat betonnen dallen of kleine lintelen kan je tabletten maken. Hierna kan je het geheel met een kaleiverf of een cementering in een zachte kleur zetten. Werk af met een werkblad in blauwe steen, kalksteen, hout of beton. Deze look van buitenkeuken past perfect in een meer landelijke tuin of op een terras in een ibizasfeer. Gebruik eventueel een oude stenen of porseleinen bak als spoeltafel. De open nissen onderaan kan je her en der invullen met houten frontjes. Werk het geheel af met oude potten, schotels en lampen voor een robuuste look. Zeg nu zelf, je krijgt toch meteen zin om eraan te beginnen?!
Een echt statement piece
Hou je toch meer van strak en modern? Tegenwoordig vind je in vele tuinspeciaalzaken echte design buitenkeukens. Strakke meubelblokken meestal in metaal of inox. Des te strakker en puurder de uitvoering, des te indrukwekkender zal de uiteindelijke look van je keuken zijn. En heb je er al aan gedacht om misschien voor een gedurfde kleur te gaan? Volledig in messing of brons misschien? Zo wordt een functioneel meubel ook een echt statement piece in je tuin!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier