Heerlijke melocakes
Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week: heerlijke melocakes van Els (48) uit Eeklo.
“Mijn dochter is sinds enkele maanden het huis uit. Het meest van al mis ik onze gezellige avondjes aan tafel. Gelukkig komt ze nog heel regelmatig op bezoek (of ik bij haar), dan eten we samen en praten we bij. Momenten die ik echt koester!”
Lezeres Els geniet van lekker eten, koken en vooral van bakken. Toch is ze zelf geen zoetekauw: “Mijn creativiteit kan ik het beste kwijt tijdens het bakken… maar zelf veel snoepen van het resultaat doe ik zelden. Ik geniet er meer van om anderen te zien smullen. Dus deel ik mijn creaties uit aan buren en vrienden, of trakteer ik collega’s tijdens een meeting.”
“Elke week blader ik snel naar de rubriek Zondagse Kost ”, vertelt Els. “En aangezien er vaak hartige gerechten aan bod komen zag ik mijn kans met deze heerlijke melocakes. Iedereen kent ze, een heerlijke verwenning voor jong en oud… en toch denk ik dat er weinig mensen zijn die ze al eens zelf maakten. Het is nochtans eenvoudig en leuk!”
Dit heb je nodig (voor 30 stuks)
200 gr bloem
75 gr witte basterdsuiker
1 zakje vanille suiker
125 gr ongezouten melkerijboter (kamertemperatuur)
1 ei
snuifje zout
2 gelatineblaadjes
175 gr fijne suiker
50 ml water
75 gr eiwit
250 gr chocolade (melk of puur)
Zo maak je het
Meng de bloem, witte basterdsuiker en vanillesuiker
Doe er vervolgens de boter in stukjes bij
Voeg het ei toe en meng tot een egaal deeg
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens 30 minuten afkoelen in de koelkast
Verwarm je oven voor op 175°C
Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot 5 mm dikte
Steek er rondjes uit van +/-5 cm diameter
Leg de deegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat
Bak de koekjes gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven
Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster
Week de gelatineblaadjes in een kom koud water
Verwarm al roerend 50 ml water met de fijne suiker in steelpannetje
Blijf roeren tot de suiker volledig opgelost is
Roer er vervolgens de geweekte gelatineblaadjes door
Klop de eiwitten stijf
Giet er het warme suikermengsel bij
Blijf ongeveer 5 minuten kloppen, tot een mooi vast geheel
Doe het eiwitbeslag vervolgens in een spuitzak
Spuit het eiwitbeslag op de koekjes en laat zo’n 30 minuten opstijven in de koelkast
Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolfoven
Bedek de koekjes met een laagje gesmolten chocolade
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier